Всичко, което трябва да знаете за ИТМ (Индекс телесна маса)

2012-04-06 12:28:00
Всичко, което трябва да знаете за ИТМ (Индекс телесна маса)
Снимка: sxc.hu

ИТМ представлява Индекс за телесна маса. Всеки човек има различен, като има граници, показващи дали сте в нормата, под или над нея. Тя се изчисля спрямо годините, полът, височината и килограмите. В интернет има много калкулатори, които ще ви помогнат да видите своя индекс.

 

Всеки човек има индивидуално тяло. Двама души може да тежат еднакви килограми, но единият да е дебел, а другият да има атлетична фигура. Това зависи от мазнините, има. Така че ИТМ може да ви даде ориентировъчна насока дали сте в нормата, има ли опасност за здравето ви и трябва ли да редуцирате теглото си.

 

Ако вашият ИТМ е под 18.5, то вие сте с поднормено тегло и трябва да качите някой друг килограм.

 

Всяко нещо е хубаво, когато е в границите на нормалното. Както човек не е хубаво да е прекалено дебел, така и не е добре да е прекалено слаб. Затова се постарайте за качите някой друг килограм и маса, докато стигнете здравословния за вас индекс.

 

 

Ако вашият ИТМ е между 18.5 и 24.9, то вашето тегло е идеално за вас.

 

Ако вашият ИТМ е между 25 и 29.9, то вие имате наднормено тегло и трябва ограничите хапването и да започнете да спортувате.

 

Хората, които са в тази категория, са застрашени от развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, камъни в жлъчката и т.н. Трябва да вземете мерки, за да свалите част от теглото си, преди да сте се разболели.

 

Ако вашият ИТМ е над 30, то вие сте с диагноза „затлъстяване“ и е хубаво да се консултирате със специалист, който да ви помогне да отслабнете.

 

Както вече споменахме ИТМ е само ориентировъчен. Недостатъкът при него е, че не измерва мазнините във вашия организъм. Има уреди, които го правят и които ще ви дадат значително по-точна информация.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
SweetySmallDevil
преди 12 години

В статията е написано, че "в интернет има много калкулатори, които ще ви помогнат да видите своя индекс" ... ето ви линк, към един от тях -> http://***.specializingfoods.com/guppy460/itm.htm

besso
преди 12 години

да бяхте споменали как се пресмята ИТМ-то


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия