Малките парични поощрения помагат на гладуващите да не се отказват от диетата си

2013-03-08 13:58:00
Малките парични поощрения помагат на гладуващите да не се отказват от диетата си
Снимка: Dreamstime

Когато човек е на диета, той трябва да се стимулира, за да продължи пътя към целта си. А при повечето хора стимулът са парите. Участниците в едногодишно изследване спазват стриктно диетата си, за да може да бъдат възнаградени с 20 долара месечно. Тяхната цел е да отслабнат със средно 4 килограма, което е с четири пъти повече от контролната група, съобщи Асошиейтед прес.

 

 

Някои работодатели, интернет програми и застрахователи предлагат парични стимули за отказване от нездравословни навици като обездвижване, тютюнопушене и прекомерно хранене. Досега тази стратегия нямаше особен ефект.

 

Явно хората се стимулират, когато финансовите стимули са за продължителен период от време. Когато участниците в програмата не успеят да свалят съответните килограми им се налагат наказания, но те имат възможността да си върнат парите, ако променят поведението си и започнат да полагат повече усилия.

 

Събраните пари от провинилите се отиват за изплащане стимулите на отличниците, а с остатъка се организира лотария с награди за всички участници в програмата, без значение колко са отслабнали.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия