Най-известните захарни митове

2013-02-22 14:59:00
Най-известните захарни митове
Снимка: Dreamstime

Всеки от нас знае, че захарта не е никак полезна и затова трябва да се избягва или да се консумира в минимални количества. Тя причинява напълняване, диабет, артрит и сърдечно-съдови заболявания.

 

Има доста митове, свързани със захарта, но кои са истина и кои не? Прочетете статията и ще научите нови и полезни неща, свързани със захарта и вашето здраве:

 

Захарта не може да доведе до проблеми със сърцето или до развитие на рак – когато човек прекалява с консумацията на захар, опасните мазнини в кръвта му се повишават и запушват артериите. Също така проучванията показват, че хората, които прекаляват със сладкото, са със 79% по-застрашени от тези, които се контролират.

 

 

Захарта не може да доведе до развитие на диабет – всъщност може – преяждането и прекаляването с консумацията на захар може да бъде причина за възникване на диабет тип 2. Когато човек се нахрани, организмът разгражда приетата храна в глюкоза. Колкото повече храна яде човек, толкова повече глюкоза произвежда, а това дава сигнал на панкреаса да започне да отделя големи дози инсулин. От своя страна високите нива на инсулин увреждат клетките и ги правят неспособни да използват правилно инсулина. Захарта се натрупва в кръвта, а не в клетките и това води до развитие на диабет.

 

Захарта не е виновна за преждевременното остаряване – според специалистите хората, които ядат прекалено много сладки неща, имат по-съсухрена кожа, защото захарта се привлича от колагена – протеин в структурата на кожата. Той променя еластичността на кожата и когато се свърже със захарта кожата започна да придобива състарен вид.

 

Приемаме захар основно от сладките неща – всъщност най-много захар се съдържа в подсладените напитки и содата. В тях са съдържат 33% от количеството захар, което трябва да приемаме за 1 ден.

 

Захарта от плодовете има различно действие върху организма от тази от сладкишите – това не е вярно, действието им е еднакво, но все пак е по-добре да се наблегне на консумацията на плодове. Факт е, че организмът възприема еднакво плодовата захар и захарта в бонбоните, но първата се абсорбира бавно, докато простите захари увеличават кръвната захар, а това води до износване на артериите.

 

Децата стават хиперактивни заради сладките изкушения, които ядат – редица проучвания показват, че захарта не предизвиква хиперактивност. Децата са щастливи, когато са на рожден ден и ядат торта, не заради самата торта, а защото се вълнуват и се чувстват щастливи.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
omg83
преди 11 години

първоначално помислих, че удебелените заглавия са верни


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия