10-те най-добри начина да се отървеш от излишните килограми

2016-12-17 16:15:00
10-те най-добри начина да се отървеш от излишните килограми
Снимка: Dreamstime

Повечето жени са готови на почти всичко, за да се отърват от излишните килограми. Най-голямата грешка, която правят обаче, е че променят драстично хранителните си навици и това се отразява негативно на здравословното им състояние.

 

Много е важно човек да се чувства добре, докато е на диета. В противен случай тормози както тялото си, така и психиката си.

 

Ако човек наистина иска да се отърве от излишните килограми, просто трябва да положи малко усилия. Вижте няколко начина, които ще ви помогнат да се вталите и да се чувствате добре, докато отслабвате:

 

Снимка – намерете тази, на която се харесвате най-малко. Най-добре е да сте без грим и да се виждат несъвършенствата по тялото ви. Определено не е приятно да се гледате в най-лошата ви светлина, но това би трябвало да ви действа мотивиращо. От тук нататък ще внимавате какво ядете и ще се грижите за външния си вид. Най-подходящото място, на което може да поставите снимката, е хладилникът. Нека ви напомня как изглеждате /или сте изглеждали доскоро/ и това да ви помогне да не се поддавате на изкушения. Някои дами, които са на диета, поставят на хладилника са снимка на слаба, красива и стегната жена, но това не действа толкова мотивиращо, защото едно е да гледате себе си, а друго някоя непозната.

 

 

Намерете си съмишленици – когато човек промени режима си, той има нужда от съмишленици, защото е много по-лесно да се справиш с нещо неприятно, когато виждаш, че хората около теб правят същото. Вариантите са няколко – или се запишете на някакъв спорт, който се посещава предимно от хора, които имат проблеми с килограмите и голяма част от тях са на диета, или започнете да посещавате някой форум, в който потребителите си дават подкрепа, споделят какво са си сготвили за деня, какво са изяли и т.н.

 

Разкажете на околните, че сте на диета – човек се отказва по-лесно от нещо неприятно, когато околните не знаят за него. Затова споделете на обкръжението си, че сте на диета, за да може да бъдете по-отговорни към това, което правите.

 

Научете се да четете етикетите – хубаво е да започнете да обръщате внимание на продуктите, които си купувате. Гледайте колко калории, мазнини, захар и натрий се съдържат в това, което искате да си вземете. Голяма част от производителите пишат съдържанието за една порция или за 100 грама, нищо че продуктът е 300, например. Затова пресметнете внимателно какво се съдържа във въпросния продукт и преценете дали си заслужава да го купите.

 

Поставете си цели – разбира се, те трябва да бъдат реалистични, за да не се разочаровате. В никакъв случай не се самозалъгвайте, че можете да се отървете от 5 килограма в рамките на седмица. Дори да го постигнете по някакъв садистичен начин, вие ще загубите вода и мускулна маса, а не мазнини, каквато е целта ви.

 

Не се лишавайте от сън – когато човек си недоспиваме, на него му е по-трудно да се отърве от излишните килограми. Старайте се да спите по 7-8 часа на денонощие, за да отслабвате с нормални темпове. Качественият сън понижава нивото на кортизол, като помага на тялото да гори повече мазнини.

 

Пийте достатъчно вода – ако досега не сте приемали достатъчно количество вода, време е да се научите. Ако организмът ви е дехидратиран, целият процес по отслабване ще се забави. Затова ходете навсякъде с бутилка пълна с вода. Добрата новина е, че колкото повече течности приемате /става дума основно за вода, но същото важи за чая и кафето/, толкова по-малко ви се яде.

 

Внимавайте с порциите – на някои хора им е трудно да се контролират и често преяждат. За да избегнете това, започнете да си слагате храната в малки чинии и в никакъв случай не си досипвайте. Така с течение на времето ще се научите да консумирате по-малко количество храна.

 

Записвайте си какво ядете – когато човек си води старателно дневник, той яде по-малко, защото се убеждава с очите си колко излишна храна е консумирал през деня.

 

Снимка: sxc.hu

 

Бъдете внимателни с между храненията – хубаво е човек да хапва нещо между основните хранения, но е много важно да бъде нискокалорично. Затова заменете вафличките, солетките и т.н. с плодове.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
konan7
преди 11 години

О, боже! Все едни и същи теми... Хайде стига всички знаем как да отслабнем, всички знаем да четем етикетите на храните, всички знаем, че трябва да спортуваме! Темата е безсмислена и глупава!


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия