Какво да правите, ако имате метални бижута и имате алергия от тях?

2013-02-18 12:44:00
Какво да правите, ако имате метални бижута и имате алергия от тях?
Снимка: sxc.hu

Голяма част от тийнейджърките предпочитат да носят метални бижута, защото са по-евтини и имат възможност да си купуват по-често и да имат повече. За съжаление, някои от представителките на нежния пол развиват алергия към метала и това прави носенето на такива бижута неприятно.

 

Защо развиваме алергия към метали?

 

Статистиката сочи, че повечето мъже и жени, които развиват тази алергия, са хора, които страдат от бактериални инфекции. Ако те са в контакт по време на инфекция, това може да засили алергията и тя да се проявява значително по-често в бъдеще.

 

 

Най-разпространените метали – алергени са хромът, никелът и кобалтът. Оловото, медта, среброто и цинкът предизвикват алергии значително по-рядко. Статистиката сочи, че никелът е алерген за 17% от представителките на нежния пол и за 5% от мъжете, а кобалтът и хромът за 2% от населението на земята.

 

Никелът се използва в бижутерията за скриване на несъвършенствата на повърхностите на бижутата и за да бъдат те по-бляскави и привлекателни за дамите.

 

Най-често срещаните симптоми при алергия от метал са обрив, сърбеж, възпаление, дразнене на кожата, а понякога дори болка.

 

Ако бижуто е било дълго време допряно до кожата ви, напълно възможно е тя да потъмнее и да стане по-груба. За да не си създавате излишни главоболия, старайте се да ограничите носенето на метални бижута до минимум. Не се заблуждавайте, че ако продължите да носите украшенията, кожата ви ще свикне и след време няма да се появяват обриви и други проблеми.

 

При положение, че нямате нужните финансови средства и не можете да си позволите по-скъпи бижута, носете тези, които имате, но предпазете кожата си от тях. Най-евтиният вариант е да намажете аксесоарите си с безцветен лак. Преди това задължително се консултирайте с дерматолог, за да не си навлече още здравословни проблеми.

 

Ако знаете със сигурност, че имате алергия към никел, може да се подложите на специална диета. Известно време не бива да консумирате ядки, черен шоколад, какао на прах, миди, бобови култури и някои зърнени култури /просо, елда, пшеница, овесени трици, соево брашно и овесено брашно./ Специалистите препоръчват да наблегнете на храни с минимално количество на метала – алерген.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия