Евтините обеци са по джоба на всеки, но вредят на здравето

Голяма част от тийнейджърките си купуват обеци, които са евтини, привличащи вниманието, но в същото време и доста вредни за здравето. Учените решили да направят експеримент, като купят обеци от Лондон и от Варшава. Те закупили близо 200 чифта от разл

2011-09-14 23:55:22
Евтините обеци са по джоба на всеки, но вредят на здравето
Голяма част от тийнейджърките си купуват обеци, които са евтини, привличащи вниманието, но в същото време и доста вредни за здравето. Учените решили да направят експеримент, като купят обеци от Лондон и от Варшава. Те закупили близо 200 чифта от различни магазини за бижута и сергии по пазарите. Цената на комплекта била между 1 и 12 евро.

След това всички обеци били преминали тест за наличие на никел. В 15% от чифтовете, купени в Лондон и 18% в тези от Варшава бил открит никел. При обеците, купени от магазините от двата града, процентът бил доста по-висок - съответно 37% в Лондон и 39% във Варшава.

Никелът е опасен за здравето, то причинява алергия на кожата, там където се осъществява допир. Освен в обеците, този метал може да се намери и при рамките на очилата, мобилните телефони, часовниците, бижутата, шнолите за коса и диадемите.

Хубаво е дамите да намалят покупките на евтини обеци, за да предпазят здравето си. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия