Шофирането по време на настинка е по-опасно, отколкото предполагаме

2013-02-17 23:15:00
Шофирането по време на настинка е по-опасно, отколкото предполагаме
Снимка: sxc.hu

Хората, които шофират, когато имат настинка, излагат себе си и останалите участници в движението на по-висок риск от пътни инциденти, сочат резултатите от мащабно британско проучване, цитирани от в. “Daily Mail”.

 

Специалисти изчисляват, че през зимния сезон 9% от пътнотранспортните произшествия се дължат на разсейване на шофьора, породено от кихане, кашляне, духане на носа или търсене на носна кърпичка.

 

 

Експертите поясняват, че само при едно кихане хората, управляващи автомобил, изминават средно около 15 метра със затворени очи. Съвсем естествено това сериозно повишава риска от инциденти на пътя.

 

Не бива да се подценява и ефектът на някои медикаменти, използвани срещу настинка. Една част от тях могат да доведат до сънливост, която също е предпоставка за неприятни произшествия.

 

Същевременно проучванията показват, че всеки четвърти британец си е позволявал да сяда зад волана с настинка или грип, без да осъзнава, че така носи по-голяма опасност както за себе си, така и за останалите участници в движението.

 

Специалистите съветват, в случай на неотложно шофиране по време на настинка, хората да спазват по-голяма дистанция и да управляват автомобила си с по-бавна скорост, за да намалят риска от инциденти.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
MB1992
преди 11 години

Ахаааа... Ок, значи. Миналото лято имах настинка и карах от Германия до България 2000+ км. (студент съм) и мисля, че съм жив. Единствените проблеми бяха задръстванията!

error92
преди 11 години

ВИЕ НОРМАЛНИ ЛИ СТЕ Е ? О.о

Fizz
преди 11 години

По-голяма глупост , няма ... може би, при дадени условия, допускам, че може и да има нещо такова, но си зависи от човека зад волана . Лично аз никога не съм имал проблем с това .... Реално шофирането не е толкова трудно , колкото на теория и преспокойно можеш да си използваш едната ръка за паралелна дейност ...


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия