Първородните деца са с по-голям риск от развитие на диабет

2013-02-15 19:37:00
Първородните деца са с по-голям риск от развитие на диабет
Снимка: sxc.hu

Първородните деца може и да си имат своите привилегии в семейството, но се оказва, че при тях се наблюдава по-висок риск от развитието на диабет и високо кръвно налягане на по-късен етап от живота, сочат резултатите от новозеландско проучване, цитирани от в. “Daily Mail”.

 

 

Изследователите от Окландския университет открили, че инсулиновата резистентност при първородните деца е с 21% по-ниска в сравнение с тази при останалите. Това означава, че техният организъм изпитва по-големи трудности при разграждането и усвояването на захарите. Оказало се също, че първите деца в семейството имат и кръвно налягане, което е по-високо от средното на изследваните лица.   

 

Специалистите смятат, че това явление може да се дължи на факта, че по-малките деца се възползват от някои благоприятни физически промени, които настъпват в матката на майките след първото раждане. В резултат на тези промени хранителните потоци към плода при втората и всяка следваща бременност се увеличават.

 

„Въпреки че редът, в който е роден един човек, сам по себе си не може да обрече някого на метаболитно или сърдечно-съдово заболяване, той все пак може да допринесе за повишаването на цялостния риск от развитието на подобни болести при първородните деца”, коментират авторите на изследването.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия