Закусвайте, ако искате високи оценки в училище

2013-02-12 12:02:00
Закусвайте, ако искате високи оценки в училище
Снимка: Dreamstime

Децата, които редовно закусват, изкарват по-висок бал на езикови тестове и изпълняват по-коректно поставени задачи, показва ново проучване на Пенсилванския университет, САЩ.

 

В едно от първите от поредицата изследвания в него се проследява дали закуската се отразява на резултатите от тестовете за интелигентност, в което участват 1269 шестгодишни деца. Резултатите показват, че децата, които не закусват изкарват по-ниски оценки - по-малко с близо 6 точки при вербалните тестове, с 2,5 точки - при решаването на задачи и с 4,6 точки - на общите тестове за интелигентност, в сравнение с хранещите се и сутрин.

 

 

Детството е критичен период за поставянето на здравословни навици при детето, включая и храненето му, които имат отражение върху здравословното му състояние и тонус в дългосрочен план. В това число влиза и създаването на навика да се закусва, коментира проф. Жиангонг Лу, автор на изследването. Редовното пропускане на това основно хранене, предпоставя нездравословно поведение, като ленивост, избягване на физическа активност, тютюнопушене и употреба на алкохол.

 

На шестгодишна възраст когнитивните способности на детето се развиват ускорено. Закуската е необходима не само, за да достави ценни хранителни вещества за организма със старта на делничните дейности, но е необходима и в социален аспект. След като организмът не е получавал енергия през дългия период на нощта, закуската осигурява необходимото „гориво“ на мозъка да функционира. Разговорите и координирането с родителите сутрин на масата допринасят за интелектуалното развитие. Децата упражняват речниковия си запас, опитват се да представят синтезирано случки и да ги проумяват с помощта на родителите. Това са познания, които ще са им необходими въобще в живота, коментират авторите.

 

Според изследователите в училище трябва да се акцентира повече на значението на закуската сутрин преди учебните занатия за децата и ако трябва да се изтегли часът на започването им за по-късно.

 

Пълноценното хранене при децата се отразява на резултатите им в училище положително, което от своя страна намалява случаите на разстройства в поведението, допринася за по-високото удовлетворение и самочувствие, в бъдеще е свързано с по-добро кариерно развитие и социално-икономическо благополучие, освен че допринася за по-добро телесно и емоционално здраве, по-малки разходи по боледувания и по-високо качество на живот като цяло, коментира проф. Лу.

 

Резултатите от проучването показват и по какъв начин храненето рефлектира и на обществените придобивки, поддържането на навика да се закусва сред населението пести бъдещи разходи в здравоопазването.

 

Проучването е проведено с цел да проследи рисковите фактори за здравето от най-ранно детство за развитието на поведенчески проблеми при децата и е финасирано от американския национален институт по обществено здраве.

 

Още здравни новини четете в Puls.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия