Дългото стоене пред телевизора влошава качеството на спермата

2013-02-05 19:15:00
Дългото стоене пред телевизора влошава качеството на спермата
Снимка: sxc.hu

Лоша новина за всички мъже, които обичат да прекарват голяма част от свободното си време на дивана вкъщи – оказва се, че дългото стоене пред телевизора води до влошаване на качеството на спермата, съобщава CBC News.

 

Притеснителната зависимост е открита от американски учени от Харвардското училище по обществено здраве в град Бостън, които провели експеримент с участието на 189 здрави мъже на възраст между 18 и 22 години.

 

 

Участниците в изследването трябвало да попълнят въпросник, свързан с физическата им активност, начина на им хранене и навиците им да гледат телевизия. След това всички те дали проба от своята сперма.

 

Оказало се, че при онази 1/3 от представителите на силния пол, която прекарва най-дълго време пред телевизора (над 20 часа на седмица), броят на сперматозоидите в семенната течност е средно с около 44% по-нисък, отколкото при тези, които по-рядко се застояват на дивана у дома.

 

Що се отнася до физическата активност, тя също дава своето отражение върху качеството на спермата на мъжете. Резултатите от проучването сочат, че тези, които спортуват най-малко 15 часа седмично, се радват на семенна течност със 73% по-богата на сперматозоиди, отколкото тази на неспортуващите.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия