Вегетарианството е полезно за сърцето

2013-02-02 19:30:00
Вегетарианството е полезно за сърцето
Снимка: sxc.hu

Макар около здравословния ефект на вегетарианството да се водят много спорове, едно е сигурно – то е полезно за сърцето и намалява риска от високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и инфаркт, пише в. “Daily Mail”, позовавайки се на резултатите от скорошно британско проучване.

 

За целите на изследването специалисти от центъра за ракови заболявания към Оксфордския университет наблюдавали 45 000 доброволци в продължение на средно 11,6 години. Приблизително 1/3 от изследваните лица следвали вегетариански начин на живот и не консумирали никакво месо, включително и риба.

 

 

По време на експеримента всеки от участниците трябвало редовно да попълват въпросник, свързан с хранителните навици, физическата активност, вредните навици – пушене и консумация на алкохол, социалната среда и образованието.

 

В края на изследвания период 1066 от доброволците поне веднъж постъпили в болница със сърдечни проблеми. 169 пък били тези, които починали, вследствие на заболяване на сърцето.

 

Специалистите изчислили, че рискът от сърдечно-съдови болести при вегетарианците с около 32% по-нисък от този при хората, консумиращи месо. Наблюдаваната зависимост се запазва, дори когато се отстрани влиянието на други съществени фактори, като начин на живот, вредни навици и т.н.

 

При вегетарианците също така се наблюдавали като цяло по-ниски нива на кръвното налягане, по-нисък вреден холестерол в кръвта и по-малък риск от развитието на диабет от втори тип. Нещо повече – въздържателите на месо също така имали по нисък индекс на телесна маса от останалите и по-здравословно тегло.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия