Каква е разликата между идеалното и здравословното тегло?

2016-11-19 19:59:00
Каква е разликата между идеалното и здравословното тегло?
Снимка: Dreamstime

Голямата част от жените правят всичко възможно, за да се отърват от излишните килограми и да се „напъхат“ в дрехите, които са носили преди години. Но защо трябва да се измъчвате с диети, при положение, че може да сте щастливи, дори когато тежите над идеалното тегло?

 

Ако имате излишни килограми, постарайте се да свалите 10% от теглото си. Това ще се отрази положително на здравословното ви състояние. Според специалистите при този вид отслабване няма йо-йо ефект и може да го поддържате, стига да не се върнете към старите си хранителни навици.

 


 

Знаете ли какво е “Set Point” на теглото?

 

Това е възможността да се регулира естествено в границите до 10-20%. Поддържането на теглото в тези граници зависи от комплекс от хормони, химикали и сигнали на глада. Хората, които имат хранителни и физически навици, по-лесно поддържат теглото си в тези норми.

 

Ако наистина искате да се отървете от излишните килограми, забравете за драстичните диети. Диетолозите препоръчват да се отслабва бавно, за да се избегне рязкото връщане на свалените килограми. Постепенното сваляне на излишните килограми помага на организма да задържи теглото и да рестартира своя нов “set point”. Когато човек отслабне рязко, организмът се стресира и вие постоянно се чувствате гладни и отпаднали. След като успеете да се отървете от излишното тегло, няколко месеца трябва да се захранвате и чак тогава да дадете възможност на тялото си да започне да приема нови храни и малко по-обикновени порции. Захранването е много важен процес след диета!

 

Повечето хора смятат, че ще се отърват от излишните килограми бързо и когато това не се случи, те остават разочаровани и често се отказват от това свое начинание. Затова не си поставяйте недостижими цели.

 

Много е важно да НЕ пропускате закуската! Най-добре е тя да бъде здравословна /ако закусвате баници, мекици, палачинки и т.н. скоро ще започнете да пълнеете, вместо да отслабвате/. Заложете на свежите плодове, няколко лъжици мюсли, кисело/прясно мляко и 1-2 лъжички мед. Тази закуска е калорична, но ще ви даде достатъчно енергия за през деня. В началото може да ви е трудно, ако не сте свикнали да закусвате, но след няколко месеца няма да можете да излезете навън, преди да сте хапнали нещо.

 

Диетолозите съветват хората да се хранят редовно и по малко. Не правите добро на организма си, когато се храните 1-2 дневно, но порциите ви са обилни. Забравете за храненето на крак, защото така се напълнява най-лесно. Най-добре се хранете на спокойствие и се наслаждавайте на храната. Статистиката сочи, че хората, които го правят, ядат с 40% по-малко в сравнение с тези, които бързат и задоволяват глада си на крак.

 

Тренирайте поне 30 минути дневно, ако искате да се радвате на красиво, слабо и стегнато тяло. Не е нужно да прекалявате с упражненията, просто спортувайте и се разтоварвайте от стреса, който сте натрупали през дена.

 

Снимка: Dreamstime

 

Каква е разликата между идеалното и здравословното тегло?

 

Калкулаторът може да ви показва, че вас идеалното тегло е 57кг., но това не означава, че няма да бъдете щастливи и здрави, ако тежите 60 кг, например. Затова не затормозявайте излишно психиката си, като се подлагате на мъчителни диети и дълги тренировки. Важно е да се чувствате добре в кожата си, да се храните здравословно и да спортувате достатъчно. Няколко килограма отгоре няма да ви направят по-грозни и болни.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия