Нарът – новият съюзник в отслабването

2013-01-28 22:37:00
Нарът – новият съюзник в отслабването
Снимка: sxc.hu

Полезните свойства на нара отдавна са известни. Този вкусен плод е богат на Витамин С, минерали и антиоксиданти, които подсилват имунната защита на организма и намаляват риска от редица заболявания, сред които рак, остеопороза и сърдечни болести.

 

Това обаче далеч не са единствените предимства на нара. Шотландски учени доказаха, че киселият плод е безценен съюзник в отслабването, тъй като води до потискане на апетита, пише в. “Daily Mail”.

 

 

Специалисти от университета “Queen Margaret” в Единбург провели експеримент с участието на 29 души, разделени в две групи. В продължение на три седмици едните приемали по една таблетка дневно с екстракт от нар, а другите – плацебо.

 

В края на триседмичния период изследваните лица били подложени на малък тест – всички те трябвало да ядат от една чиния с паста толкова, колкото им е достатъчно да се почувстват сити. През следващите два часа на всеки 15 минути участниците в експеримента попълвали специален въпросник.

 

Оказало се, че тези, които приемали таблетките с екстракт от нар, се чувствали с 12% по-малко гладни и с 15% по-удовлетворени от яденето си в сравнение с тези, които приемали плацебо. Освен това екстрактът от нар довел до потискане на апетита у изследваните лица, в резултат на което те изяли с 21% по-малко от сервираното им ястие.

 

Учените все още не могат категорично да кажат на какво се дължат тези свойства на нара. Те обаче смятат, че съдържащите се в него полифеноли са отговорни до голяма степен за потискането на апетита.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия