Няколко съвета как да консумирате поне 100 калории по-малко дневно

2016-10-23 13:16:00
Няколко съвета как да консумирате поне 100 калории по-малко дневно
Снимка: Dreamstime

Ако искате най-накрая да се отървете от излишните мазнини, започнете да следите колко калории приемате ежедневно. Сигурно ще се учудите колко калорични са някои храни, след като се научите да четете етикетите им. Ето ви няколко идеи за промени в менюто ви, което ще ви помогнат да приемате по-малко калории:

 

Забравете за майонезата – тя определено е вкусна, особено върху сандвичи, но ... по-добре я заменете с горчица. Разликата между една супена лъжица горчица и една майонеза е цели 90 калории. Заслужава си жертвата, нали?

 

 

Забравете за маслото – някои храни стават по-вкусни, когато се готвят с масло, спор няма, но то е доста калорично, затова е по-добре за фигурата ви да забравите за съществуването му. В една супена лъжица масло има около 120 калории. Ако обичате задушени зеленчуци, може да ги приготвяте със зеленчуков бульон като алтернативен вариант.

 

Забравете за хляба – ммм, колко вкусно ухае току-що изпечен хляб. Но не се поддавайте на изкушението, защото това ще ви коства доста калории. В една малка питка хляб има около 100 калории, затова по-добре задоволете нуждата си за нещо тестено с половин филийка препечен пълнозърнест хляб.

 

Забравете за кафето с „екстри“ - може да пиете кафе с чиста съвест, но не слагайте в него допълнително захар и/или сметана, особено следобед. В една супена лъжица захар има около 60 калории, а в една супена лъжица смета около 40 калории. Пийте го чисто и си спестете около 100 калории.

 

Забравете за алкохола – някои хора не отдават значение на калориите, които приемат с течностите, но те също се лепят. Диетолозите препоръчват да замените алкохола с чай, например. Хубаво е да знаете, че всяко алкохолно питие съдържа поне 100 празни калории.

 

Това са нещата, за които трябва да забравите, ако искате да се радвате на красива и стройна фигура. Има и такива, които могат да бъдат заменени, за да постигнете по-бързо целта си. Вижте кои са те:

 

Фреш вместо филийка – в прясно изцедения плодов сок има малко количество калории, а в същото време е изключително засищащ. Чрез него организмът ви ще получи повече фибри, които ще ви накарат да сте сити поне няколко часа.

Снимка: Dreamstime


Обезмаслено мляко вместо обикновено – хубаво е да се научите да консумирате обезмаслени продукти, защото в тях има по-малко количество калории. Разликата в двата вида за една чаша е около 50 калории.

 

Не всяка храна и напитка, обаче, си има своите алтернативи. Има такива, които трябва да избягвате или може да консумирате, но в минимални количества. Вижте кои са те:

 

Избягвайте консумацията на картофи и ориз на вечеря – не консумирайте тези въглехидратни храни за вечеря. Диетолозите препоръчват да ядете максимум 2 порции нишестени въглехидрати, които се съдържат в зеленчуците със скорбяла. Вместо ориз и картофи може да ядете карфиол, тиквички или броколи. По този начин ще си спестите около 100 калории.

 

Снимка: sxc.hu

 

Внимавайте със салатите – някои салати са нискокалорични, но други са истинска калорична бомба. Затова внимавайте какво си поръчвате в заведенията! Избягвайте тези, които съдържат в себе си кашкавал, майонеза, крутони, карамелизирани ядки, стафиди, пушен бекон, сос и т.н. Най-добре си поръчайте шопска или овчарска салата и изрично помолете да не ви я овкусяват!

 

Водете по-здравословен начин на живот – когато човек има желание, той намира начин. Не е трудно да се ограничавате, стига наистина да искате да се отървете от излишните килограми. Ако ви е трудно да ограничавате хапването и нямате възможност да си носите готвени нискокалорични храни на работа/в училище, то намерете алтернативен начин да намалите калориите. Когато си правите сандвичи, може да замените белия хляб с пълнозърнест, а шунката с пеушко филе. Така пак ще ядете сандвич, просто ще приемате по-малко калории, което е крайната ви цел.

 

Снимка: Dreamstime


Специалистите препоръчват да съчетавате новия си хранителен режим с подходящи упражнения, за да постигнете максимално бързо така желаните резултати.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
kenaka
преди 9 години

До miss_sweet12: cepenqk

miss_sweet12
преди 10 години

нячкои храни вдействителност не са ни особено нужни, броенето на калории обаче е загуба на време ...хранете се здравословно, спортувайте активно и нищо друго не ви трябва

someonelikeyou
преди 11 години

Дай като някой сме по-дебели да не ядем въобще...съобразявайте се малко какви са тези статии каращи тинейджърите почти да не ядът.

nor4eto99
преди 11 години

С няколко думи казано: Яжте въздух-най-полезен е и ви засища за 15 часа

kalityy_
преди 11 години

Доколкото разбирам от тая статия.. Човек трябва да си направи диета: Закуска: Обезмаслено млякоОбяд: Ябълка Вечеря: Сок ......... И после, една "Грешка" в мозъка от тия тъпанарски статии и ставаш анорексичка... Мерси ТийнПроблем за съветите.. :)

scrooper
преди 11 години

Как може да препоръчвате обезмаслени изкуственяци?И какво е това анорексично допускане, че 1 сок засищал за няколко часа?!

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия