Мъжете преживяват по-тежко настинките

2013-01-26 12:00:00
Мъжете преживяват по-тежко настинките
Снимка: sxc.hu

Мислите си, че вашият приятел преиграва, когато каже, че се чувства много зле, а всъщност просто е хванал прозаична настинка, която повечето жени обикновено изкарват на крак? Е, не е така! Оказва се, че представителите на силния пол преживяват по-тежко гриповете в сравнение с дамите, пише в. “Daily Mail”.

 

 

Невролози от Дърамския университет открили разлика между размера на специфична част от мозъка – преоптичното ядро, отговарящо за вдигането на температура при атакуване на имунната система от вируси, при представителите на двата пола.

 

Докато в детска възраст тази част от мозъка е с напълно еднакъв размер при момчетата и момичетата, с напредването на годините това се променя. Така мъжете развиват по-голямо преоптично ядро от жените и вследствие на това обикновено вдигат по-висока температура, като защитен механизъм срещу навлезлите в тялото им вируси.

 

По-високата температура пък води до по-голямо неразположение по време на настинка. Това е и причината мъжете по правило да се чувстват по-зле, когато са болни.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия