Какво и защо ни кара да повръщаме?

2013-01-18 11:45:00
Какво и защо ни кара да повръщаме?
Снимка: Dreamstime

Хората повръщат поради най-различни причини. По принцип това е защитен механизъм на вегетативната нервна система, която има за цел да изхвърли попадналите в организма токсини. Повръщането се контролира от нервен център, който се намира в мозъчния ствол. Там има и други важни центрове като този на сърдечната дейност, дишането и т.н.

 

Хеморецепторната тригерна зона е тази, която постоянно след какво има в кръвна. Когато открие токсични вещества тя съобщава на центъра на повръщането. Когато той е неактивен ние се чувстваме добре, но когато се активира, започваме да изпитваме дискомфорт и да имаме позиви за повръщане.

 

 

Когато този център се задейства на нас ни се гади. Той изпраща команди към стомашните мускули, като им казва да прекратят нормалните се перисталтични съкращения, които предвижват храната към червата и започват интензивни съкращения, които я бутат нагоре към хранопровода. В същото време сфинктерът между стомаха и червата се съкращава, което пречи на пътя на храната към червата.

 

Освен от хеморецепторната тригерна зона, центърът на повръщането се информира и от гълтача, тънките черва, вестибуларния апарат и някои по-висши отдели на нервната система. Това е причината да ни прилошава, когато се возим на лодка или да ни се повръща, когато си бръкнем с пръст в гърлото. Някои чревни и психични състояния също са способни да активират центъра на повръщането.

 

Когато човек повръща той изхвърля само това, което се намира в стомаха му. Веществата в кръвта, които реално са предизвикали повръщането, остават там и продължават да дразнят организма. Това е причината неразположението да продължава няколко часа.

 

Ако ви се гади и имате позиви за повръщане повече от 1 седмица, то задължително трябва да посетите личния си лекар, защото може да имате сериозни здравословни проблеми.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия