Истини и заблуди за хранителните разстройства

Хранителните разстройства засягат все повече и повече млади хора по целия свят. Най-често срещаните заболявания, свързани с хранителните навици, са анорексията и булимията. Те се развиват на психическ

2012-03-10 14:05:00
Истини и заблуди за хранителните разстройства
Снимка: sxc.hu

Хранителните разстройства засягат все повече и повече млади хора по целия свят. Най-често срещаните заболявания, свързани с хранителните навици, са анорексията и булимията. Те се развиват на психическа основа и са породени най-вече от обърканата представа на подрастващите за техните собствени тела.

 

Вижте кои са най-често срещаните митове и заблуди относно хранителните разстройства, които често пречат за разпознаването им:

 

Можем да познаем, че човек страда от хранително разстройство само по фигурата му


Истината е, че подобни заболявания засягат хора с най-различни форми на тялото. Не е задължително един човек непременно да има излишни килограми, за да страда от булимия. Дори напротив – голяма част от хората с това заболяване имат напълно нормално тегло, но изпитват страх от това да не надебелеят след поредното обилно хранене, затова предпочитат да предизвикат повръщане, за което смятат, че ще им помогне да не трупат килограми.

 

Поради факта, че дълго време за хранителното разстройство могат да липсват явни признаци, роднините и приятелите на човек, който страда от подобно заболяване, дори не подозират за това, съответно не могат и да му помогнат.  

 

 

Прекалената самокритичност за фигурата и депресията са признаци, които невинаги се свързват с хранително разстройство. Хубаво е обаче винаги да сме нащрек, когато забележим, че наш близък страда от подобни проблеми.

 

Изключително важно е и човек да осъзнава, че трябва да потърси помощ и съвет, ако самият той страда от някакъв вид хранително разстройство, което не може сам да преодолее.

 

 

Проблеми с храненето имат само момичетата


Това далеч не е вярно. Все по-често и момчетата изпитват сериозни притеснения относно телата си. Повлияни от образите на атлетични мъже, налагани често от медиите, подрастващите си изграждат погрешна представа за това как трябва да изглеждат.

 

Всеки човек, независимо от пола или възрастта си, се интересува от това как изглежда в очите на другите, дори и да не си дава ясна представа за това. Ето защо всички ние се стремим да подражаваме на „идеала” си, понякога  твърде сляпо.

 

В тийнейджърската възраст притесненията около фигурата са сред централните проблеми на момичетата и момчетата. Те се поддават много по-лесно на външно влияние и са склонни на всякакви жертви в името на това да отговорят на изискванията, налагани им от останалите. Много често по-пълничките деца стават мишена за подигравки от страна на съучениците им. В тези случаи полът е без значение – както момичетата, така и момчетата могат да станат обект на насмешки и обиди.  


Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
npp
преди 12 години

хранителните разстройства се явяват вследствие от налаганите от човешката религия "бремена" за спазването на хранителни пости и за неядене на определени храни, а също налагайки греховна същност на живота в този свят


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия