Често ли сменяте спалното си бельо?

2013-01-16 14:01:00
Често ли сменяте спалното си бельо?
Снимка: sxc.hu

Сменяте ли редовно чаршафите си? Има хора, които са на мнение, че спалното бельо е достатъчно чисто и може да не се сменя често. За съжаление, те не са наясно, че рядката смяна на чаршафите може да доведе до развитието на ринит, екземи, астма и други проблеми със здравето.

 

Наскоро направено проучване, показва, че над 50% от населението по света спи в мръсно спално бельо.

 

 

Едва 36% от анкетираните хора сменят чаршафа си, калъфката за възглавницата и завивките веднъж на две седмици, а 17% - веднъж месечно.

 

Интересен е фактът, че представителките на нежния пол са тези, които по-рядко сменят спалното си бельо. 40% от мъжете сами сменят чаршафите си веднъж седмично, а 8% го правят дори по-често.

 

Много е важно да се поддържа добра хигиена в спалнята, защото прекарваме около 1/3 от живота си в леглото. През това време тялото ни отделя милиони мъртви клетки, които попадат на повърхността на спалното бельо, а тези клетки се услаждат доста на домашните акари.

 

Акарите, прахта и екскрементите вредят на здравето ни и най-често водят до развитие на кожни проблеми и влошаване на признаците на астма.

 

За да не си създаваме излишни здравословни проблеми, просто трябва да сменяме спалното си бельо поне веднъж седмично и да почистваме покривалото на леглото поне веднъж месечно. Така ще ни е чистичко, ще мирише приятно и няма да се притесняваме, че ще си докараме някое досадно кожно заболяване.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия