Колко калории трябва да горите дневно, за да се отървете от излишните килограми?

2013-01-04 14:53:00
Колко калории трябва да горите дневно, за да се отървете от излишните килограми?
Снимка: Dreamstime

След Новогодишните празници повечето хора имат едно-единствено желание – да се отърват от излишните килограми, които са натрупали през последните няколко седмици. Но желанието не е достатъчно за постигане на целта. Те знаят, че трябва да спазват ефикасен хранителен режим и да тренират редовно, но нямат достатъчно информация и ясно поставени цели и затова често се провалят още в началото. За да избегнете и вие това, просто изчислете предварително колко калории на ден може да приемате и колко трябва да изгаряте.

 

 

Има доста фактори, които оказват влияние върху отслабването. Човек губи килограми тогава, когато гори повече калории, отколкото приема, като физическата активност влияе върху скоростта, с която се горят. Затова е много важно да следите колко калории приемате от храните и напитки и да спортувате толкова, че да изгорите приетото и отгоре.

 

Знаете ли колко калории има в един килограм? Около 7 000. Според редица направени проучвания дамите трябва да приемат около 1 500 калории дневно, за да поддържат фигурата си. При положение, че спортуват активно, калориите стават около 2 000. При мъжете те варират от 2 000 до 2 5000. За да разберете точно колко калории вие трябват на ден и колко би следвало да изгорите, трябва да използвате някой онлайн калкулатор.

 

Когато човек започне да спазва някакъв хранителен режим, той трябва да е наясно, че в бъдеще няма да губи само мазнини. Той ще губи вода, а понякога дори мускулна маса. Затова в повечето случаи в началото резултатите са доста подвеждащи. Когато човек започне да лишава организма си от храна, той прави промени, за да се адаптира, а това води до забавяне на метаболизма. Тялото намалява броя на калориите, от които се нуждае на ден и затова известно време отслабващия не вижда видими резултати.

 

Минималните калории, които трябва да се приемат на ден, са между 1 000 и 1 1000, като в никакъв случай НЕ бива да се преминава минимума. Специалистите препоръчват да се сваля между 500 и 750 грама на седмица, защото драстичните промени в теглото могат да доведат до сериозни здравословни проблеми.

 

Снимка: Dreamstime

 

Началото на всяка диета е много трудно, но не бива да се отказвате, ако наистина искате да се отървете от излишните килограми. Мотивирайте се ежедневно и си правете дребни подаръчета, когато видите, че сте постигнали някакви резултати. Много е важно човек да се чувства добре, докато се бори за мечтата си.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия