Когато ни се хапва отново, въпреки че току-що сме яли ...

2013-01-03 11:20:00
Когато ни се хапва отново, въпреки че току-що сме яли ...
Снимка: Dreamstime

Случвало ли ти се е да седнеш на масата, да се нахраниш и малко по-късно отново да си гладен/на? Каква е причината за това странно явление?

 

Консумираш прекалено много консерви – в тях се съдържат бисфенол-А – съединение, което води до колебания в нивата на лептина, които от своя страна водят до желание за повече храна.

 

 

Не пиеш достатъчно вода - недостатъчната консумация на напитки води до дехидратиране на организма и започваш да се чувстваш гладен/на. Ако преди малко си хапнал/а и отново ти се яде, пийни 1 чаша вода и ако гладът ти не премине, тогава си сипи отново, но нека порцията е малка, за да не напълнееш.

 

Скучно ти е – доста хора ядат, защото нямат какво да правят. Затова, вместо да се тъпчеш излишно, намери си интересно занимание, благодарение на което ще премахнеш отегчението и гладът ти ще отмине.

 

Не си закусвал/а хубаво – закуската наистина е най-важното хранене през деня. Наскоро направено проучване показва, че хората, които приемат около 300 калории на закуска качват два пъти повече килограми от онези, които приемат 500 и повече калории. Причината е, че пълноценното хапване рано сутрин води до по-малки повишения на нивата на кръвната захар през останалата част от деня.

 

Пиеш прекалено много подсладени напитки – в сладките напитки се съдържа фруктоза, която лъже мозъка ни, че тялото ни иска още храна, въпреки че вече сме се нахранили. Причината е, че фруктозата пречи на лептина, който ни дава знак, когато вече сме сити. Затова не прекалявайте със сладките напитки преди и по време на хранене.

 

Не консумираш салати - ако искате да се храните здравословно, в никакъв случай не пропускайте зеленчуците, особено листните. Те са богати на фолиева киселина, която влияе благоприятно на организма.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
ilovedeath
преди 11 години

Скука и не пия достатъчно вода.

nor4eto99
преди 11 години

При мен е от скука :D


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия