Продуктите за изправяне на косата са вредни

2013-01-03 17:39:00
Продуктите за изправяне на косата са вредни
Снимка: Dreamstime

Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) трябва да обърне по-голямо внимание на козметичните продукти за изправяне на коса, апелират специалисти.

 

Те се позовават на факта, че в продуктите се съдържат високи нива на опасни за здравето съединения като формалдехид.

 

Газът е силно канцерогенен и може да е изключително опасен, ако се вдиша по време на нагряването и третирането на косата с цел изправяне. Този метод се прилага главно при т. нар. бразилско изправяне.

 

 

Бразилското изправяне на косата е метод с временен ефект, който се постига чрез нанасяне на течен кератин и екстракт от уникални бразилски растения върху косата. След това тя се подсушава и се изправя с помощта на преса. Някои кератинови смеси включват формалдехид.

 

Специалисти съветват преди да се подложите на бразилско изправяне на косата да се убедете, че стилистът не използва продукт с формалдехид.

 

Агенцията получава различни оплаквания при употребата на продукти за изправяне на косата като главоболие, дихателни проблеми, гадене, болки в гърдите, повръщане и обриви.

 

Специалисти искат от FDA да обяви доброволното изтегляне на продуктите съдържащи формалдехид и да се обърне по-голямо внимание върху възможните рискове за здравето.

 

FDA трябва незабавно да предприемат действия, за да спре продажбата на тези потенциално канцерогенни продукти за изправяне на косата, категорични са учени.

 

Тези продукти вече са забранени в Канада, Ирландия и Австралия.

 

Още здравни новини четете в Puls.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия