Отлагането на бременността понижава риска от агресивен рак на гърдата

2012-12-16 14:00:00
Отлагането на бременността понижава риска от агресивен рак на гърдата
Снимка: sxc.hu

Добра новина за всички жени, решили да отложат отглеждането на деца за известен период от време, за да се посветят на кариерата си – по-късната бременност понижава риска от най-агресивната форма на рак на гърдата, съобщава в. “Daily Mail”, позовавайки се на резултатите от скорошно американско проучване.

 

 

За да стигнат до това заключение, специалисти от Раковия изследователски център в Сиатъл провели изследване сред стотици жени в менопауза, които са раждали поне веднъж в живота си. Именно така те открили, че отлагането на първата бременност минимум с 15 години след първата менструация намалява риска от развитието на тройно-отрицателен рак на млечните жлези с впечатляващите 60%.

 

Съвсем по различен начин обаче стоят нещата с най-разпространената, но не толкова агресивна форма на рак на гърдата – хормонално-положителната. Предишни проучвания доказват, че ранната бременност понижава риска от този вид тумори.

 

Учените все още нямат обяснение на наблюдаваните зависимости. Те смятат, че хормоните в женския организъм по време на бременността предизвикват определени изменения в тъканта на гърдите, които намаляват риска от хормонално-положителен рак. Не е ясно обаче, защо при тройно-отрицателните тумор нещата стоят по коренно различен начин.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия