Безопасни ли са водите за уста?

2012-12-06 11:31:00
Безопасни ли са водите за уста?
Снимка: sxc.hu

Използвате ли вода за уста? Смятате ли, че употребата им е важна или при правилно миене на зъбите няма смисъл от допълнителни средства?

 

Водите за уста убиват бактериите в устата и предотвратяват натрупването на плака по зъбите, гингивит, кариеси и други. В повечето от тях има флуор, който заздравява зъбния емайл.

 

 

Хубаво е да знаем, че водите за уста се делят на терапевтични и козметични. Вторият вид се продава свободно и имат само освежаващ и антибактериален ефект. Терапевтичните са предназначени за пародонтоза, ксеростомия, гингивит и други. Те се предписват само от специалист.

 

Според някои зъболекари водите за уста са излишни, защото в днешно време в пастите за зъби има достатъчно флуор. Според други обаче водите, които са специално против появата на кариери, увеличават с до 50% ефективността от редовното миене на зъбите.

 

Ако все пак използвате вода за уста, то правете го след измиване на зъбите и почистването им с конец. По този начин съставките ще достигнат емайла и ще го заздравят, а лекарствените средства ще окажат нужното терапевтично влияние. Жабурете се в продължение на 30-60 секунди, а след това не се хранете, не пийте вода и не пушете поне 30 минути.

 

При злоупотреба с употребата на вода за уста може да се появи дразнение и усещане за парене във венците и бузите. Затова спазвайте указанията на опаковката. Има води за усти, които могат да доведат до чувствителност за зъбите и венците, изтръпване на езика, поява на афти и промяна във вкусовите възприятия.

 

Всеки човек трябва да прецени сам за себе си дали има нужда от вода за уста и дали нейните минуси не са повече от плюсовете. Обсъдете въпроса с вашия зъболекар, за да не вземете грешното решение.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия