Коя е най-добрата поза за сън и има ли значение как спим?

2012-11-26 16:16:00
Коя е най-добрата поза за сън и има ли значение как спим?
Снимка: Dreamstime

Всеки човек има индивидуална поза за спане в леглото. Някои обичат да заспиват по корем, други по гръб, трети в ембрионална поза и т.н. Има ли значение в каква поза спим? Според специалистите това е наистина важно. Вижте позите, наредени в низходящ ред в зависимост от това доколко полезни са за здравето.

 

По гръб – това е най-подходящата поза за спане. Тя не позволява отпускане на гърдите и се избягват болките в гърба и врата. Но има друг сериозен и досаден за околните проблем – хъркането. Въпреки че на пазара има доста апаратчета за нос, които помагат за свободното дишане, малко са хората, които ги използват. За да нямате проблеми от това естествено, снабдете се с възглавница, която не е много висока, за да не се повдига главата прекалено много.

 

 

Настрани - повечето хора спят на една страна. В тази поза предотвратявате болките в горната част на тялото, хъркате значително по-малко, но кожата на лицето ви се набръчква по-лесно и гърдите се отпускат повече. Причините за това са, че лицето ви е в постоянно съприкосновение с възглавницата и това води до намачкване на кожата, гърдите пък са отпуснати на страната, на която спите. Ако използвате удобна възглавница, запълваща разстоянието между главата и рамото ви, то вие няма да имате проблеми с гръбнака, защото той ще е идеално изправен поне в едната си равнина.

 

Поза „ембрион“ - при нея хъркането е намалено до минимум, но болките в гърба и кръста, както и набръчканата поза са налице. Постарайте се да не спите прекалено прегърбени и свити. Използвайте възглавница, която да подпира главата и врата.

 

По корем – при тази поза хъркането е сведено до минимум, но има вероятност да се появят болки във врата и гърба. За да се уверите, че тази поза не е никак подходяща за спане, легнете през деня по корем и се опитайте да държите главата си на една страна за 15 минути. Ще разберете, че не е никак безболезнено. Ако обичате да спите по корем, вземете си ниска възглавница или спете без, за да избегнете дискомфорта на сутринта.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия