Кафето ни прави по-щастливи

2012-11-24 22:00:00
Кафето ни прави по-щастливи
Снимка: sxc.hu

Оказва се, че сутрешното кафе не само ни ободрява и ни дава повече енергия през деня, но и ни прави по-щастливи, пише в. “Daily Mail”, позовавайки се на резултатите от скорошно изследване.

 

 

За да стигнат до това заключение, германски психолози от Рурския университет провели експеримент с участието на 66 души, разделени в две групи. Едните трябвало да приемат таблетки, съдържащи 200 мг кофеин (количество, което може да се набави и с две-три чаши кафе), а другите – съвсем обикновени лактозни таблетки. След  около 30 минути участниците и от двете групи били подложени на компютърен тест, чиято цел била да установи как мозъкът им реагира на различни стимули.

 

Оказало се, че онези участници, които приели таблетки, съдържащи кофеин, имат способността по-лесно да разпознават и възприемат позитивните стимули в сравнение с останалите. При негативните стимули не била открита по-висока степен на разпознаваемост или запомняне.

 

Учените смятат, че това действие на кофеина се дължи на способността му да възбужда нервната система и да стимулира производството на допамин – химикал, който се свързва с необходимостта от себеизява, както и със свръхмотивацията, импулсивността и пристрастяването. Изследователите са на мнението, че допаминът също така може да стои в основата на доброто настроение.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
NqkfaNikakva21
преди 11 години

Хабсолютно, кафе :333

ilovedeath
преди 11 години

Най-вече в 5 сутринта.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия