Създадоха синтетична кожа, чувствителна на допир и способна да се регенерира

2012-11-14 13:00:00
Създадоха синтетична кожа, чувствителна на допир и способна да се регенерира
Снимка: sxc.hu

Учени от Станфордския университет създадоха синтетична кожа, чувствителна на допир, електропроводима и способна изцяло да се регенерира, съобщава extremetech.com.

 

 

Синтетичната кожа е направена от пластмасов полимер, свързан с водородни връзки. Именно това ѝ придава способността да се лекува сама. Тестовете показват, че при разрязване на две синтетичната кожа заздравява на 75% само за няколко секунди, а за около 30 минути на стайна температура се регенерира изцяло.

 

Но това не е всичко. За да се направи материалът електропроводим, в него са включени никелови микрочастици. Това води до увеличаване на механичната якост и съпротивление на синтетичната кожа, както и до придаването ѝ на чувствителност при допир.

 

В момента единственото реално приложение на новосъздадената синтетична кожа е свързано с направата на протези за крайниците, които да могат да се самолекуват. В бъдеще обаче тя би могла успешно да се използва за създаването на електронни устройства, който да не могат да бъдат надраскани или счупени. Евентуално приложение на синтетичната кожа е и използването ѝ за заместване на увредени (поради една или друга причина) части от кожата на хората.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия