Умните хора посягат по-често към наркотиците?

Повечето хора смятат, че към наркотиците посягат само глупавите и необразованите личности, но това никак не е вярно. Не всички високоинтелигентни хора водят здравословен начин на живот и спазват наложените от обществото норми. След проведено проуч

2011-11-17 23:39:38
Умните хора посягат по-често към наркотиците?
Повечето хора смятат, че към наркотиците посягат само глупавите и необразованите личности, но това никак не е вярно. Не всички високоинтелигентни хора водят здравословен начин на живот и спазват наложените от обществото норми.

След проведено проучване стана ясно, че именно хората, които имат висок IQ са по-склонни да опитат наркотиците и докато навършат 30-годишна възраст вече са опитали амфетамини, трева, а някои от тях и кокаин.

Проучването стартирало през 1970 година и в него взели участие над 8 000 души. То протичало в реално време и целта му била да се проследи как с времето човек развива зависимост към наркотиците.

В началото на експеримента всички участници преминали тест за IQ. Оказало се, че децата, които показали високо ниво на интелигентност, когато били на 5 и 10 години, на 16 години вече са опитали леките наркотици. А, когато навършили 30 години, над 35% от мъжете, които имали висок IQ, са пушили трева, докато при жените процентът е по-нисък - едва 16% от дамите са опитвали някакъв вид наркотик. 8.6% от представителите на силния пол и 3.6% от представителките на нежния пол са опитвали кокаин.

Умните мъже били два пъти по-склонни към употребата на амфетамини в сравнение с мъжете, които имали нисък коефициент на интелигентност. Жените, които на 5-годишна възраст, имали добри резултати при теста, на 30-годишна възраст били два пъти по-склонни да опитат кокаин или трева в сравнение с дамите, които имали нисък IQ.

Причината за това е, че умните хора като цяло са по-отворени към новите неща. Те често искат да опитат всичко от живота и знаят кога става прекалено опасно и кога трябва да престанат с опитите си. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия