Какво да правите, ако не можете да заспите?

2012-10-17 17:39:00
Какво да правите, ако не можете да заспите?
Снимка: Dreamstime

Много е неприятно да страдаш от безсъние, но за съжаление, в последно време все повече хора се сблъскват с този проблем. Причината е ежедневието, което водим. Вечерта след училище/работа, вместо да релаксираме, ние продължаваме да се товарим, като извършваме някаква домакинска дейност, ровим в интернет, пишем домашно, което сме оставили за последния момент и не ни стига времето и т.н.

 

Вижте няколко съвета какво да правите, ако често не можете да заспите:

 

Тренирайте

Специалистите препоръчват да тренирате поне 2-3 пъти седмично. Ако нямате толкова свободно време, то спортувайте, когато имате възможност. Умерената физическа активност намалява проблемите със съня, регулира телесната температура и намалява депресията. Когато се уморите през деня, то ще ви е по-лесно да заспите по нормално време.

 

 

Намалете осветлението 2 часа преди сън

Хубаво е лека-полека да подготвите организма си за сън. Поне два часа, преди да отидете в леглото, намалете осветлението, за да разбере тялото ви, че след известно време ще си почива. Крушките също са от значение. По-добре забравете за прекалено силните и тези, които светят в син нюанс. Потърсете крушки, на които пише, че са имат меко и топло осветление.

 

Намалете яркостта на телевизора/таблета/лаптопа

Специалистите препоръчват един час преди лягане да престанете с употребата на всякаква технологии. Ако имате нужда да се приспите с нещо, най-добре е да го направите с книга. Ако обаче не можете да се откажете от своя любим лаптоп, то поне му намелете яркостта, за да не товарите излишно очите си и да се разсънвате.

 

Не се ядосвайте

Не заспивайте ядосани или изнервени. 30 минути пред сън е хубаво да се занимавате с нещо, което ви разтоварва и ви приспива. Вземете любимата си книга, релаксирайте и съвсем скоро ще се пренесете в обятията на Морфей.

 

Лека нощ :)

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия