В скоро време кариесите ще се лекуват без зъболекарска машинка

Разработиха нов материал, който ще запълва кариеси в ранен стадий, когато не е нужно да се използва зъболекарска машинка. Откритието определено ще направи революция при зъболечението и хората вече няма да изпитват страх от зъболекарите и ще лекуват п

2011-09-12 12:35:15
В скоро време кариесите ще се лекуват без зъболекарска машинка
Разработиха нов материал, който ще запълва кариеси в ранен стадий, когато не е нужно да се използва зъболекарска машинка. Откритието определено ще направи революция при зъболечението и хората вече няма да изпитват страх от зъболекарите и ще лекуват проблемите си навреме.

До няколко години материалът ще бъде достъпен и машинките ще се използват все по-рядко. Разработва се и разтвор, направен от пептид Р 11-4. Този пептид образува влакна, които абсорбират йони на калция.

Когато се нанесе върху зъба, той прониква в микропорите на тъканите му, които са се образували под въздействието на бактериите, които отделят млечна киселина. Там той се превръща в гел, който събира калция. В крайна сметка се получава вещество, което много прилича на структурата на зъба.

Предстои разтворът да се изпита при повече доброволци, но засега резултатите са обещаващи. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия