Бучки и подутини в тестисите - кога трябва да се притеснявате?

2012-10-10 14:59:00
Бучки и подутини в тестисите - кога трябва да се притеснявате?
Снимка: Dreamstime

Ракът на тестисите се среща доста рядко, но не е изключено мъжът да си намери бучка по тях. Не бързайте да се паникьосвате, защото повечето пъти не става въпрос за нещо сериозно и животозастрашаващо. Вижте няколко неща, които са в състояние да ви притеснят:

 

Липсващ тестис

При повечето момчета, които все още се развиват, е възможно тестисите да се движат надолу и да влизат в корема. Това се случва понякога и при зрелите мъже. Не се притеснявайте, ако понякога имате чувството, че ви липсва единият тестис. Той може да е влязъл в корема заради студа, например.

 

Ако обаче забележите, че всеки път един и същи тестис се скрива, консултирайте се с лекар. Също така трябва да потърсите лекарска помощ, ако тестисът ви е в корема и не може да се върне в нормалното си състояние.

 

Брадавици

Кожата на скротума като цяло е доста груба. Ако забележите по нея бучки или брадавици, отидете на лекар, който ще ви изпише подходящи лекарства, ако имате нужда от лечение. В никакъв случай НЕ се опитвайте да ги премахнете сами, защото това може да ви коства живота /при разчоплянето на бенка или брадавица може да си докарате рак на кожата/.

 

Не се притеснявайте, ако забележите малки, гладки подутини на скротума и ствола на пениса. Това са потни жлези и космени фоликули, които изглеждат доста големи, когато мъжкият полов орган е в ерекция.

 

Херния

Изсипването представлява излизане на тъкан, орган или част от орган през вроден/придобит дефект в мускулната или съединителнотъканната обвивка. Хернията се състои от 3 части – херниално съдържимо, херниален пръстен и херниален сак.

 

Най-често тя се появява в коремната област, но може да стигне и до скротума. Мъжете са по-предразположени към развитието на ингвинална херния, защото тяхната коремна стена е по-слаба в областта на слабините.

 

 

Доста представители на силния пол не разбират, че имат такава херния, докато тя не стане прекалено голяма. Ако поддържате теглото си, нямате излишни килограми и редовно спортувате ще намалите риска от развитие на херния.

 

Хидроцеле

То представлява събиране на течност в пространство между двата листа на обвивките на тестиса. Най-често от него страдат момченцата до 5-годишна възраст, както и младите мъже между 20 и 30 години. Обикновено хидроцеле се появява само от едната страна на скротума, но понякога се среща и от двете.

 

Има две форми на хидроцеле – остра и хронична.

 

При острото хидроцеле мъжът изпитва силна внезапна болка. По кожата от едната страна на скротума се появяват зачервяване и подуване и се напипва подуване с плътна-еластична консистенция с отчетливо местене. Тестисът е притиснат отдолу и отзад.

 

Хроничното хидроцеле се развива по-бавно от острото, нужните са му поне няколко години. С течение на времето скротумът става крушовиден заради събиране на течност в тази област. Кожата не е зачервена, но стои доста разтегната и гладка. При някои мъже тестисът не се напипва, поради голямото количество течност. Възможно е да се появят проблеми с уринирането, болки по време на секс, намаляване размера на тестиса и нарушаване образуването на сперматозоиди.

 

Инфекция

Ако усетите топлина в един или в двата тестиса и забележите подуване, то най-вероятно има някаква инфекция. Не си мислете, че сте хванали нещо по полов път. Това, че става въпрос за тестисите и скротума, не означава, че е болест, предавана по време на секс. Тези части на тялото са също толкова податливи на инфекция, колкото всяка друга.

 

Хубаво е да хванете инфекцията навреме, защото колкото по-късно започнете да я лекувате, толкова по-голям е шансът да увредите тестисите си и по този начин да стане по-малко плодородни. Посетете лекар, който да установи какво ви има и да ви предпише подходящи лекарства.

 

Нараняване

Почти всеки мъж е преживявал силен удар по тестисите/члена. Не се притеснявайте, ако болката отшуми за няколко часа, но има повод за притеснение, ако ви боли по-дълго от това или забележите кръв в урината. Хубаво е непосредствено след удара да си сложите студен компрес, който да облекчи болката. Бъдете внимателни и се старайте да избягвате удари в тази част на тялото, защото рискувате да увредите тестисите си.

 

Усукване

Може би, не знаете, но е напълно възможно тестисите ви да се усучат. Ако това стане, няма как да не забележите. Освен, че ще се отрази на кръвоснабдяването, усукването ще доведе до подуване, болезненост, силна болка и повръщане. Трябва възможно най-бързо /за по-малко от един час/ да отидете на лекар, който да ви направи операция на тестиса и да го върне в нормалната позиция. Колкото повече време минава, толкова по-голям е шансът да получите необратими увреждания.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Incadeptus
преди 11 години

Оф стига сте слагали снимката на тоя косматия ;дс дддд


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия