Защо инфекциозна мононуклеоза е заболяване на тийнейджърите?

2012-09-26 15:29:00
Защо инфекциозна мононуклеоза е заболяване на тийнейджърите?
Снимка: Dreamstime

Инфекциозната мононуклеоза е популярна като болестта на целувките. Причинява се от вид херпесен вирус, Епщайн-Бар вирус (EBV). В 85% от случаите заразяването се осъществява чрез слюнка. По-често се дължи на директния контакт и използването и размяна на едни и същи прибори и съдове и други вещи, което е особено характерно за тийнейджърите, макар че е възможно предаването му по въздушно-капков път при близка дистанция, вследствие на кихане, кашляне, говор.

 

10% от случаите на инфекциозна мононуклеоза се развиват вследствие на заразяване с друг широкоразпространен вирус от херпесните – цитомегаловирус (CMV). Особеното при инфекциите и с двата вида вируси е, че в повечето случаи те не са свързани с изява на симптоми. Възможно е такива въобще да не се развият, въпреки попадането им в организма. При спад на имунитета обаче латентната инфекция може да доведе до заболяване, дори много време след заразяването.

 

 

Мононуклеозата се среща най-вече при младите хора, между 15- и 30-годишните заради типичния за тях начин на живот.

 

Оплакванията наподобяват на настинка, грип, тонзилит, поради което често се случва заболяването да е неправилно диагностицирано. При малките деца се развиват и атипични симптоми.

 

Характерни са симптоми като повишаване на температурата над 38 до 40 С, възпалено гърло, подути лимфни възли както на шията под ушите, така и в слабините и подмишниците, главоболие, болки в тялото, фоточувствителност, зачервени клепачи. Освен обичайните при заболяване умора и загуба на апетита, лекарят може да установи увеличаване на черния дроб или далака, промени в кръвната картина, насочващи за анемия, наличие на налепи по сливиците. В редки случаи е възможен обрив, пожълтяване на склерите и кожата - жълтеница.

 

Диагнозата се поставя след като лекарят прави анамнеза и преглед, кръвни изследвания за броя на лимфоцитите, антитела към Епщайн-Бар вируса, тест за хетерофилни антитела.

 

При заболяване се препоръчва постелен режим и почивка с придържане към добре балансиран хранителен режим и прием на много течности. Иначе, не съществува лечение срещу вирусната инфекция. Срещу болките, температурата и възпаленото гърло се приемат познатите медикаменти, отпускани в аптеките без рецепта. За съжаление, инфекцията омаломощава за седмици наред. Затова е препоръчителна почивката в продължение на 4-6 седмици, както и внимателна грижа за здравето в следващите 3 месеца. Въпреки че тийнейджърите могат да подобрят състоянието си и се почувстват добре за седмица, не е желателно да се връщат към рутинните си занимания.

 

Трябва да се има предвид, че при половината от заболелите се уголемява далака. При претоварване на организма тогава или травма много лесно може да се стигне до руптурата му и вътрешен кръвоизлив, които могат да бъдат крайно опасни.

 

Необходимо е да се избягва вдигането на тежко и спортуването за месец или в срок, препоръчан от лекаря.

 

Препоръчва се при силна, внезапна болка в лявата част на корема, която не отминава за 5 минути, да се потърси болнична помощ.

 

Още здравни новини четете в Puls.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия