5 храни за здрави зъби

2012-09-06 13:00:00
5 храни за здрави зъби
Снимка: sxc.hu

Всички ние знаем, колко важно е миенето на зъбите и поддържането на добра устна хигиена. Това обаче далеч не е единственият начин, чрез който можем да подобрим здравето на зъбите си. Ако искате да намалите необходимостта от прекалено честите срещи със зъболекаря, вижте кои храни ще ви помогнат да постигнете това:

 

 

1. Сирене

 

Ползите на сиренето за зъбите са безспорни. То е богато на калций, а както е известно именно това е елементът, който играе най-активна роля при изграждането на зъбите и костите. Това обаче не е единственото предимство на сиренето. То стимулира работата на слюнчените жлези и производството на слюнка, която предпазва зъбите от вредните киселини.

 

                                     Снимка: sxc.hu

 

2. Ядки

 

Ядките са прекрасен източник на протеини, витамини и минерали, които са полезни за вашите зъби. Кашуто стимулира производството на слюнка. Фъстъците са богати на калций и Витамин D. Бадемите също съдържат големи количества калций, който подобрява здравината на зъбите.

 

                                    Снимка: sxc.hu


3. Плодове

 

Плодовете, богати на Витамин С (портокали, ягоди, ананас), оказват благотворно въздействие върху венците и предпазват от възпаления. Хрупкавите плодове като ябълки и круши пък стимулират производството на слюнка.

 

                                      Снимка: sxc.hu


4. Зеленчуци

 

Зеленчуците, особено онези от тях, които са богати на Витамин А (моркови, броколи, брюкселско зеле, сладки картофи), подобряват здравината на зъбите и спомагат за изграждането на емайла.

 

                                     Снимка: sxc.hu


5. Месо


Месото е богато на протеини. Когато действието на протеините се комбинира с калций и Витамин D, това води до заздравяване на зъбите и намаляване на риска от появата на кариеси.

 

                                   Снимка: sxc.hu

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия