Четката за зъби и устната хигиена

Миенето на зъбите е от онези неща, за които не се говори много. Всеки си ги мие, кой по веднъж на ден, кой по два пъти, едва ли са много хората, които успяват да ги мият по три, а то не е и нужно. И тъй като го правим всички, възможността да не го пр

2009-12-06 14:33:51
Четката за зъби и устната хигиена
Миенето на зъбите е от онези неща, за които не се говори много. Всеки си ги мие, кой по веднъж на ден, кой по два пъти, едва ли са много хората, които успяват да ги мият по три, а то не е и нужно. И тъй като го правим всички, възможността да не го правим както трябва, е съвсем прилична.
В стремежа и петънце да не остане по зъбите, сутрин особено, търкането на зъбите е особено енергично. Има хора, чието миене  на зъби се чува през два етажа.

Не е нужно да се търка силно, а по-дълго време. Силният натиск с  много твърда четка разранява венците,  нарушава емайла на зъбите и го прави още по-податлив на петънца.

Твърди се, че единственото, което трябва за здрави  и хубави зъби, е флуорът. Това не е съвсем вярно, защото допълнителните съставки си имат своето действие. Но не трябва да се прекалява. Ако пастата ви е с ексфолиращи частици, редувайте я с по-малко активна, за да не се разрушава емайла. Не трябва да се използва и паста за зъби, която не е  подходяща за вас, например, паста против парадонтоза се ползва само от хора, които страдат от заболяването.
Газираните напитки, освен тонове захар, съдържат и фосфорна киселина, която разяжда емайла на зъбите. Освен тях, сред големите "вредители" на зъбите са кафето, червените сосове, червеното вино.

Ако вредите вече са нанесени, можете да се обърнете към зъболекар  за избелване, а после да поддържате резултата.    Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия