5 храни, които ще подобрят паметта ви

2012-08-26 19:25:00
5 храни, които ще подобрят паметта ви
Снимка: sxc.hu

Началото на новата учебна година наближава, а с нея идват и уроците, които по една или друга причина ви е трудно да запомните. Ако искате да подобрите оценките си в училище, може би ще ви бъде от полза да научите, кои храни могат да подобрят паметта ви:

 

 

1. Риба

 

Рибата, особено по-мазната, е богата на Омега-3 мастни киселини, които играят съществена роля за функционирането на мозъка. Тъй като тялото не може само да произвежда тези незаменими мазнини, вие трябва да си ги набавяте с храната.

 

Освен в рибата, значителни количества Омега-3 мастни киселини се съдържат и в ядкитесояталененото семе и пълнозърнестите продукти.

 

 

2. Червени боровинки

 

Червените боровинки са не само богати на куп витамини, но и оказват благоприятно въздействие върху мозъка. Доказано е, че редовната им консумация предпазва мозъчните клетки от свободните радикали и подобрява паметта.

 

Не са за пренебрегване и полезните свойства на ягодите, къпините, малините и черешите, които също имат действието на мощни антиоксиданти.

 

Снимка: sxc.hu

 

 

3. Ябълки

 

Многобройните ползи на ябълките за здравето за безспорни. Наскоро обаче учените откриха и друго благоприятно въздействие на вкусния плод – той подобрява дейността на мозъка и намалява риска от развитието на Алцхаймер.

 

 

4. Бобови култури

 

Бобовите култури са богати на Витамин B1, който е от съществено значение за правилното функциониране на мозъка. Освен това съществуват редица изследвания, които доказват, че Витамин B1 гони депресията и други психически разстройства, които са виновни за влошаването на паметта.

 

 

5. Яйца

 

Яйцата, и по-специално жълтъците им, са един от най-добрите източници на Витамин В4, който се свързва с подобряването на умствените възможности.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
pastet89
преди 11 години

Без риба!!! Макар да е вярно че сама по себе си е полезна за мозъка, сега е пълна с живак, особено риба тон! Или речна или никаква. Живакът не само ще ви скапе мозъка допълнително, но и може да нанесе много други щети на организма!

npp
преди 11 години

има и незаменими аминокиселини, които също са важни за нервната система, но посочените храни(т.е. рибата, бобовите и яйцата) ги съдържат, само не е добре да се комбинира бобови с сирене/кашкавал, а също и кисели плодове с белтъчни

lubimka_999
преди 11 години

syper :)

DSD Creations
преди 11 години

Обичам ябълки, с изключение на червивите американски ;P

scrooper
преди 11 години

Подготовка за училище ;р

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия