Нека си го признаем, всички го правим – когато почувстваме някакво неразположение, влизаме в интернет и започваме да търсим като ключови думи симптомите си, надявайки се, че без посещение при лекар ще успеем да открием какво не ни е наред. Дали обаче това е най-доброто решение?

 

Резултатите от скорошно британско проучване, цитирани от в. “Daily Mail” сочат, че един на всеки четирима си поставя погрешна диагноза след търсене в интернет пространството, а резултатите от това често имат негативни последици.

 

 

Половината от поставилите си грешна диагноза стигат дори по-далеч – те сами си предписват медикаменти и започват да ги употребяват, вярвайки, че знаят какво е заболяването им. Едва 1/5 от тях в един момент започват да се замислят, че може и да са сбъркали. Останалите смятат, че се лекуват правилно.

 

Не по-малко неприятно е и надценяването на здравния проблем. Все по-често пред лекарските кабинети се редят хора, убедени, че страдат от рядък вид тумор, за който са прочели в интернет. Подобно нещо е в състояние тотално да срине психиката на един човек.

 

Най-лошото нещо, до което твърде голямото доверие, гласувано на д-р Google, може да доведе, е свързано с подценяването на диагнозата. Не са малко хората, които пренебрегват симптомите си, тъй като откриват информация за нещо безобидно в интернет и смятат, че именно това е и техният проблем.

 

Разбира се, информацията никога не е излишна. Колкото по-информиран по здравните въпроси е един човек, толкова по-добре за него. Никога обаче не трябва да забравяте, че хората, които със сигурност могат да кажат какво ви е, са лекарите. Ако имате някакви проблеми, хубаво е да се обръщате към тях. За повечето болести важи правилото – колкото по-рано се открият, толкова по-лесно се лекуват.

Автор: Илиана