Колко опасен може да бъде д-р Google?

2012-08-20 20:15:00
Колко опасен може да бъде д-р Google?
Снимка: sxc.hu

Нека си го признаем, всички го правим – когато почувстваме някакво неразположение, влизаме в интернет и започваме да търсим като ключови думи симптомите си, надявайки се, че без посещение при лекар ще успеем да открием какво не ни е наред. Дали обаче това е най-доброто решение?

 

Резултатите от скорошно британско проучване, цитирани от в. “Daily Mail” сочат, че един на всеки четирима си поставя погрешна диагноза след търсене в интернет пространството, а резултатите от това често имат негативни последици.

 

 

Половината от поставилите си грешна диагноза стигат дори по-далеч – те сами си предписват медикаменти и започват да ги употребяват, вярвайки, че знаят какво е заболяването им. Едва 1/5 от тях в един момент започват да се замислят, че може и да са сбъркали. Останалите смятат, че се лекуват правилно.

 

Не по-малко неприятно е и надценяването на здравния проблем. Все по-често пред лекарските кабинети се редят хора, убедени, че страдат от рядък вид тумор, за който са прочели в интернет. Подобно нещо е в състояние тотално да срине психиката на един човек.

 

Най-лошото нещо, до което твърде голямото доверие, гласувано на д-р Google, може да доведе, е свързано с подценяването на диагнозата. Не са малко хората, които пренебрегват симптомите си, тъй като откриват информация за нещо безобидно в интернет и смятат, че именно това е и техният проблем.

 

Разбира се, информацията никога не е излишна. Колкото по-информиран по здравните въпроси е един човек, толкова по-добре за него. Никога обаче не трябва да забравяте, че хората, които със сигурност могат да кажат какво ви е, са лекарите. Ако имате някакви проблеми, хубаво е да се обръщате към тях. За повечето болести важи правилото – колкото по-рано се открият, толкова по-лесно се лекуват.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
LoraBieber
преди 11 години

Абе, то вече нито на интернет, нито на лекарите да вярваш! И двете изкарват някаква болест или нещо за операция, а то се оказва нещо, което след пиене на 5 хапчета отминава!

beliq_zub
преди 11 години

Лекарите никога,за нищо на света не могат да се заменят с интернета.Нетът си е едно,докторите са друго.Но на лекари неможе да се има пълно доверие,защото или закъсняват с диагнозата,или дават грешна диагноза и т.н.,поради което всяка година над 1000 хора умират от лекарски грешки.Здравеопазване вече почти няма...

asdfdsa
преди 11 години

То е ясно, че не всичко в нета е вярно и че много хора по форумите могат да ти кажат, че са имали същите симптоми като теб, но да са имали различен проблем. Тези, които са сигурни, че имат същата болест, трябва да не са много много в ред. Иначе за лекарите мога да кажа, че колкото пъти съм била на прегледи, лекарите винаги са грешали, та на лекари имам още по-малко доверие, отколкото на "д-р Гуугъл" :)

be_yourself
преди 11 години

Най- много да умрете от някоя печатна грешка!

ccdesigns
преди 11 години

Aз никога не съм си проверявал симптомите. Въобще не се бях сещал, пък и след като съм виждал и чувал, че други го правят, пак не се сещам да го правя.

Nika95
преди 11 години

Аз след такава диагностика много често се оказвам болна от някакви тропически болести или излизам хронично болна дама в критическата, мдаа.

desinka1994
преди 11 години

така е... и аз се депресирам, щом прочета болестите в гугъл

Uzerneim
преди 11 години

Ема това да вярваш на всичко в нета, че даже и когато е свързано със здравето ти е пълна простотия. Не знам как въобще не забравят да дишат тея хора.

UNITED2
преди 11 години

Веднъж ми беше станал някакъв обрив на ръката,потърсих информация в гугъл и се депресирах! Дори започнах да си организирам погребението :DDDDD Т'ва си е п*тка майна,ако ви има нещо просто чакайте да ви мине,че ако потърсите информация в нета е много вероятно скоро след това да ви е нужен психиатър :DDD

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия