Умора или болест - как да ги различим?

Доста често дори специалистите  трудно   могат да различат обикновената умора и болестното състояние. Синдромът на хроничната умора е сравнително  ново заболяване.  Но то е доста разпространено напоследък и  въпрек

2010-08-31 00:56:10
Умора или болест - как да ги различим?
Доста често дори специалистите  трудно   могат да различат обикновената умора и болестното състояние.

Синдромът на хроничната умора е сравнително  ново заболяване.  Но то е доста разпространено напоследък и  въпреки това и лекарите, и пациентите не го приемат  сериозно.

Има два основни симптома, при наличието на които  със сигурност става дума за заболяване, а не  за обикновена умора.

Първият е наличието на постоянна умора и намаляване с 50 процента и повече на работоспособността при здрави преди това хора, които се наблюдават  не по-малко от 6 месеца.

Вторият - липсата на  някакво  друго заболяване  или  други причини, които могат да предизвикат това състояние.  Освен това, съществуват и други второстепенни признаци - нарушение на паметта и концентрацията, болки в шийните лимфни възли, мускулни болки, необичайно главоболие, неободряващ сън, бърза умора...

Ако за пациента са налични първите два основни симптома, а  се забелязват и някои от другите,  наличие на ‘синдрома на хроничната умора’ е категорично и е наложително спешно сериозно лечение.  
Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия