Бъдете честни, ако искате да сте здрави

2012-08-07 22:00:00
Бъдете честни, ако искате да сте здрави
Снимка: sxc.hu

Малките лъжи, изричани от време на време, могат да ни спестят известни главоболия, но честността е тази, която ни дарява с безценно здраве, пише в. “Daily Mail”, позовавайки се на резултатите от скорошно американско проучване.

 


 

За да стигнат до това заключение, изследователите от университета “Notre Dame” в щата Индиана провели експеримент с участието на 110 души на възраст между 18 и 71 години, разделени в две групи. Участниците от първата група били инструктирани да не изричат никакви лъжи в продължение на 10 седмици, а тези от втората можели да говорят каквото си поискат.

 

В края на всяка седмица от изследвания период всички хора, включени в експеримента, трябвало да отговарят на въпроси, свързани с тяхното физическо и психическо здраве. Освен това те били подлагани на полиграф, за да бъде установено, доколко са спазвали инструкциите да не изричат лъжи (за участниците от първата група) или колко точно лъжи са изрекли (за участниците от втората група).

 

След сравняването на резултатите станало ясно, че участниците, които казвали почти винаги истината и рядко си позволявали да лъжат роднините и приятелите си, демонстрирали по-добро физическо здраве средно по три различни показатели и по-добро психическо здраве по 4 от изследваните показатели.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия