Списък на едни от най-калоричните храни и напитки [част първа]

2012-08-07 11:01:00
Списък на едни от най-калоричните храни и напитки [част първа]
Снимка: Dreamstime

Наистина е неприятен фактът, че най-вкусните и добре изглеждащи храни, почти винаги са и най-калоричните. На човек му е все по-трудно да ги игнорира, защото те се предлагат навсякъде – в супермаркетите, в магазините, в МОЛ-овете, в сладкарниците, в ресторантите и т.н. 1-2-3 пъти игнорираме поредното вкусно изкушение и на четвъртия път му се поддаваме. Нормално е, все пак сме хора :)

 

 

Хубаво е човек да има достатъчно информация относно храните, които консумира и тези, които е препоръчително да избягва. Често се случва да не ядем неща, които са полезни, мислейки си, че ще навредят на здравето и талията ни.

 

Когато човек знае достатъчно за храните, на него ще му е по-лесно да се надвишава препоръчителната дневна дажба калории, мазнини и въглехидрати. Тези, които водят нормален начин на живот, тоест спортуват 2-3 пъти седмично и се движат достатъчно, се нуждаят от около 2 000 калории, 66 грама мазнини, от които наситените не бива да надвишават 20 грама и 300 грама въглехидрати, включително захари.

 

Вижте списъка на така примамливите храни и напитки, за които трябва да си затваряме очите:

 

Smoothie

Напоследък са доста модерни така наречените „смутита“. Те се правят от плодове, мляко, сладолед и ... доста захар. За съжаление в едно Smoothie, което е около 500 милилитра, има над 1 000 калории, 35 грама мазнини и 120 грама захари.

 

Снимка: Reuters

 

Още ли ви се пие от тази калорична бомба?

 

Двойно шоколадово капучино със сметана

Звучи наистина вкусно, нали? За съжаление, когато човек изпие една чаша от тази вкусотия, той си набавя 1/3 от максималното съдържание на мазнини за деня. В около 500 милилитра шоколадово капучино има около 510 калории, 19 грама мазнини, от които 11 грама са наситени и 59 грама захари.

 

Снимка: Reuters

 

Човек може да си позволи от време на време да консумира такъв тип напитки, но това не бива да му става навик, защото след няколко месеца дрехите вече ще са му малки и ще се чуди на каква диета да се подложи, за да се отърве от бързо натрупаните излишни килограми.

 

Хот-дог

Поредната вкусна храна, която трябва да подминем стоически, ако искаме да изглеждаме добре. В един хот-дог се съдържа ½ от дневния прием на мазнини и натрий. В него има около 600 калории, 29 грама мазнини, 13 грама от тях са наситени и 1150 милиграма натрий.

 

Снимка: Reuters

 

Не е ли по-добре да си купите един геврек и няколко парчета пуешко филе?

 

Мъфин или кроасан

Няма спор, че тестените изделия, които току-що са излезли от фурната, са уникално вкусни. Но и са дооооста калорични.

 

Снимка: sxc.hu

 

В една кифла се съдържат около 600 калории, 25 грама мазнини, от които 7 грама са наситени и 54 грама захари.

 

Позволявайте си понякога такъв тип закуска, но нека това да не се превърне в ежедневен навик, защото излишните килограми ще се натрупат бързо около талията ви.

 

Макарони/спагети със сос

Доста родители често правят спагети и/или макарони на децата си, защото става бързо и вкусно. Тази храна всъщност е полезна, стига да не е обилно полята с калоричен сос. Една порция спагети със сос съдържа около 900 калории. Затова е по-добре да изберете рецепта, в която сосът не е калоричен и няма да навреди на фигурата.

 

Снимка: sxc.hu

 

Най-здравословните и нискокалорични спагети са тези с домашно направен доматен сос.

 

Втората част от статията прочетете тук:

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
scrooper
преди 11 години

Не бройте калории!

neverbackdownx
преди 11 години

Да не говорим и за McDonald's ;x <3

DSD Creations
преди 11 години

Точно най-вкусните храни и напитки са най-вредни!!! *** Apple!!! :D


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия