Хромотерапия - да се лекуваш с помощта на светлината и цветовете

2012-07-20 16:59:00
Хромотерапия - да се лекуваш с помощта на светлината и цветовете
Снимка: sxc.hu

Хромотерапията е алтернативен метод на лечение, който набира все по-голяма популярност в СПА и уелнес центровете. Началото на светлинната или цветната терапия е поставено в Египет, след което се разпространява в Китай, Индия и Гърция.

 

Това е холестична терапия, която се фокусира върху възстановяването на здравословното и емоционално състояние чрез коригиране на цветния дисбаланс в организма.

 

Всяка една чакра в човешкото тяло е свързана с определен цвят. Именно с помощта на хромотерапията се постига балансирането на чакрите, електрическата и магнитна енергия в тялото.

 

Светлината е форма на електромагнитна радиация. Разпръсната през призма във видимия спектър тя се отделя на различни лъчи: червено, оранжево, жълто, зелено, синьо, индиго и виолетово. Всеки един цвят има специфична дължина на вълната, вибрационна честота и енергия.

 

 

Всяка една клетка или орган в човешкото тяло е свързана с определен цвят. При наличието на заболяване нормалната цветова схема на организма се променя.

 

Именно тогава се използва хромотерапията, която помага на тялото, органите и клетките да възвърнат нормалната си цветна гама.

 

Приложението на хромотерапията се основава на два метода на действие върху тялото. Първият е чрез поглъщането на цветовете през очите, а вторият – чрез кожата, два от най-важните сетивни органи.

 

Когато лъч светлина попадне в ретината, той изпраща сигнал до център в главния мозък, който служи като разпределителна база и предава информацията до нервната система, ендокринните жлези и целия организъм.

 

Важно е да се знае значението на всеки цвят и как то действа върху отделните системи и органи.

 

Повишаването на телесната температура, например, се характеризира с червения цвят. За да се подобри здравословното състояние и да се помогне на тялото при треска, изгаряне или нараняване се използва синият цвят.

 

Червеният цвят в комбинация с жълтия се прилага за пречистването на организма от излишните секрети и токсини.

 

Чакрата на гърлото (Вишудха чакра) се свързва със синия цвят. При наличие на дисбаланс е възможно да се стигне до базедова болест. Синият цвят тук се употребява за стимулиране на чакрата.

 

Комбинацията от червената и синята светлина се използва при мускулни и ставни травми при спортистите.

 

Синият цвят помага за облекчаването на болката и напрежението при възпалителен процес или проблеми със съня.

През кожата светлината се поглъща и се извършва същият процес на предаване. В някои здравни центрове използват различни бои, с които тялото се покрива и по този начин също усвоява цветовете.

 

Още здравни новини четете в Puls.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Angel^^
преди 11 години

хората трябва да обръщат повече внимание на такива методи за лечение

StringTheoryPractici
преди 11 години

Проучвания or it didn't happen!

scrooper
преди 11 години

На всички ни трябва зелено!


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия