Цветове и цветотерапия

Отдавна е доказано, че  цветът влияе на психофизическото състояние на човека. Едни цветове предизвикват усещане за лекота, други са обременителни. Светлината и цветът въздействат дори върху слепите.  В едно канадско училище за незря

2011-03-04 18:45:08
Цветове и цветотерапия
Отдавна е доказано, че  цветът влияе на психофизическото състояние на човека. Едни цветове предизвикват усещане за лекота, други са обременителни.

Светлината и цветът въздействат дори върху слепите.  В едно канадско училище за незрящи  деца заменили луминисцентните лампи с обикновени крушки, а стените оцветили от оранжев в светлосин цвят.  След известно време при всички ученици се понижило кръвното налягане.  Оцветената светлина, получавана от лечителите на древен Китай с помощта на цветни минерали пък била използвана от тях за лечение на много заболявания.

На съвременните медици е известно, че червеното притежава  стимулиращо въздействие върху психиката и  активизира дейността на вътрешните органи.  В древна Индия, когато човек се възстановявал  след тежко  заболяване, бил поставян в стая със стени, по които окачвали червени платна.  Цветотерапевтите лекуват с червено болести на сърцето, съдовете, бъбреците и стомаха.

Организмът се укрепва и от оранжевия цвят, който влияе върху интелектуалната  дейност, както и на перисталтиката на дебелото черво. В същото време той действа възбуждащо  върху нервната система.

Небесносиньото повишава работоспособността и подобрява настроението.  Зеленото също поддържа настроението.  Освен това е забелязано, че този цвят  отпуска и успокоява, премахва  спазмите в съдовете и нормализира работата на вътрешните органи.

Върху душевното състояние влияе и жълтият цвят. Той увеличава интелектуалната  и
физическа активност.  В древността индийските лечители се справяли с негова помощ със заболявания на стомаха и жлъчния мехур.  

Виолетовият цвят намалява раздразнителността, но не способства за работоспособността.

Всеки човек, както и всяка възраст, имат предпочитания към някой цвят.  Много трудове са изписани и за съчетанията на цветовете.  Съществуват цветове, които толкова  зле се съчетават, че дори ‘режат’ очите.

Не могат да се дават точни указания относно цветовете, но при продължително  пребиваване в помещение с ярки и контрастни тонове, и възрастните, и децата се уморяват бързо.  Затова при  вътрешния интериор   са от значение  знанието, личният опит и интуицията... Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия