Противозачатъчните увеличават риска от високо кръвно налягане

2012-07-15 11:29:00
Противозачатъчните увеличават риска от високо кръвно налягане
Снимка: sxc.hu

Момичетата, приемащи противозачатъчни хапчета по време на тийнейджърските години, са по-застрашени от развиването на високо кръвно налягане на по-късен етап от живота си, сочат резултатите от изследване на учени от Западноавстралийския университет, цитирани от в. “Daily Mail”.

 

След провеждането на внимателно наблюдение над състоянието на стотици млади момичета на възраст 17 години, специалистите установили, че при почти всяко едно от тях се наблюдава леко повишаване на кръвното само няколко месеца след старта на употребата на орални контрацептиви. Учените са на мнението, че с течение на годините при голяма част от представителките на нежния пол този проблем се задълбочава и започва да вреди сериозно на здравето.

 

 

Високото кръвно често е наричано „тихия убиец”, тъй като симптомите му невинаги са налице, но въпреки това налягането върху кръвоносните съдове и сърцето оказва пагубно влияние върху човешкия организъм. Ако това състояние не се лекува, то може да доведе до сърдечни пристъпи, инсулти, фатални кръвни съсиреци и бъбречни заболявания.

 

Авторите на изследването, публикувано в “European Journal of Preventative Cardiology”, препоръчват младите момичета, приемащи противозачатъчни хапчета, да се подлагат на редовни измервания на кръвното налягане. 

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия