Жените, които приемат противозачатъчни, по-лесно се заразяват със СПИН

Дамите, които се предпазват от нежелана бременност с противозачатъчни, са два пъти по-застрашени да станат серопозитивни или да заразят своя сексуален партньор, ако са носителки на вируса ХИВ. В изследването са участвали близо 4000 хетеросексуални

2011-10-05 00:06:11
Жените, които приемат противозачатъчни, по-лесно се заразяват със СПИН
Дамите, които се предпазват от нежелана бременност с противозачатъчни, са два пъти по-застрашени да станат серопозитивни или да заразят своя сексуален партньор, ако са носителки на вируса ХИВ.

В изследването са участвали близо 4000 хетеросексуални двойки в няколко африкански страни. При всяка двойка единият е серопозитивен, а другият - не. Двойките били под наблюдение около година и половина. През това време били заразени 167 участници, като 73 от тях са жени. От 1314 двойки, при които дамата е сереногенативна, нивото на заразяване с вируса ХИВ било 6.61% при жените, които използвали противозачатъчни и 3.78% при тези, които се предпазвали от нежелана бременност по друг начин.

От 2476 двойки, при които мъжът е носител на вируса ХИВ, нивото на предаване от жените, които ползвали хормонални контрацептиви, било 2.61%, а от дамите, които не ползвали - 1.51%.

Голяма част от представителките на нежния пол приемали противозачатъчните чрез инжектиране. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия