Няколко начина да намалите белезите от акнето

2012-07-04 11:59:00
Няколко начина да намалите белезите от акнето
Снимка: sxc.hu

Предотвратяване появата на пъпки

За намаляване на белезите важна грижа е контролът на акнето, което предотвратява и появата на пъпки. Основни стъпки в тези грижи включват редовни упражнения, адекватен прием на вода, както и ежедневно почистване, тонизиране и овлажняване на кожата.

 

Редуцирането на стреса също помага за намаляване симптомите на акне.

 

Ако тези мерки не са достатъчно ефективни, се обърнете към дерматолог, който може да изготви план за справяне с проблема.

 

Слънцезащита

Известни са ползите за кожата от използването на слънцезащитни продукти или овлажняващи средства, съдържащи слънцезащитен фактор 15 и по-висок. Редовната им употреба благоприятства и за намаляване на белезите от акне.

 

Слънчевите лъчи увеличават количеството на меланин в кожата. При излагане на слънце белезите от акне могат да потъмнеят и да станат още по-забележими.

 

Прилагането на слънцезащитен крем предотвратява влошаването на акнето.

 

Подходящата защита включва използването на овлажняващ крем със SPF 15 или по-висок, предназначен специално за конкретния тип кожа. Същото се отнася и за лосиона за тяло, ако акнето засяга друга част на тялото, например гърба, гърдите или краката.

 

 

Хомеопатия

Хомеопатични лекарства или природни лекове могат да се използват като алтернативен метод за избледняване на белезите. Силата на ефекта е в зависимост и от състоянието на кожата. Каквото и да е избелване на лицето обаче не се препоръчва в топлото полугодие.

 

Триенето на лед върху лицето, в рамките на 15 минути, помага срещу обостряне на пъпките, както и за намаляване на белезите, които те оставят.

 

Сурови картофи, краставици или домати също имат ефект срещу появата на белези. Този метод включва триене на тънки филийки пресни зеленчуци, с кръгови движения, върху белезите. Сокът от картофите се оставя да попие върху кожата в продължение на 15 минути. Действията се повтарят няколко пъти седмично.

 

За успокояване на кожата и предотвратяване на възпалителни процеси се прилагат и компреси от отвара от лайка.

 

Други природни средства, които помагат при акне, са алое вера, лимон или лимонов сок, масло от чаено дърво, маслини, лавандула, розово масло или вода, сандалово дърво на прах.

 

Какво можем да намерим в аптеката без рецепта?

Добри резултати в борбата с акнето могат да се търсят и сред продуктите без рецепта. Аптеките предлагат разнообразие от средства, които помагат при кожния проблем - коректори за прикриване на дефекти, кремове, които намаляват появата на белези и др.

 

Ефект имат леките химически пилинги, съдържащи салицилова киселина или алфа хидрокси киселини.

 

За намаляване на възпалението и сърбежа при нови пъпки могат да се прилагат кортикостероиди или антихистамини.

 

Избелващите кремове съдържат активни съставки като хидрохинон и забавят производството на меланин. Използването на такива продукти с течение на времето може да доведе до намаляване на белезите от акне. Препоръчва се кремът да се нанася само върху засегнатите места по кожата.

 

В някои аптеки се предлагат и микродермабразио комплекти. Смята се, че методът подобрява белезите от акне и намалява бръчките. Уредът за пилинг ексфолира горния слой на кожата и отстранява мъртвите клетки.

 

Отново напомняме обаче, избелващите методи и продукти, споменати тук, е подподящо да се извършват само през зимните месеци, тъй като съществува сериозен риск слънцето да увреди младата кожа след процедурата необратимо.

 

Професионална помощ

 

Лечението на акнето като цяло е комплексно и следва да се провежда след консултация с дерматолог. Специалистът преценява и изписва антибиотични средства или назначава провеждането на подходящи процедури. Препоръчва подходяща медицинска козметика.

 

Интензивната импулсна светлина е сред най-съвременните методи за терапия на акне. Чрез нея се потиска възпалителният процес.

 

Поне веднъж месечно се препоръчва почистване на лицето при професионален козметик.

 

Инжектирането на колаген или мастна тъкан може да има ефект върху белезите от акне, като ги прави по-малко видими, но процедурата е временно решение - провежда се периодично.

 

Някои видове белези реагират добре на масажи.

 

Още здравни новини четете в Puls.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия