Идеалният хранителен режим за спортуващите тийнейджъри

2012-06-29 16:36:00
Идеалният хранителен режим за спортуващите тийнейджъри
Снимка: sxc.hu

На един средностатистически тийнейджър са му нужни между 1 800 и 2 500 калории, за да поддържа теглото си и да има достатъчно енергия. Но тези калории не трябва да се приемат наведнъж, а да бъдат разпределени горе-долу по равно за целия ден.

 

За подрастващите е много важно да се хранят разнообразно и да приемат достатъчно хранителни вещества. Калцият и желязото не бива да бъдат пренебрегвани, защото те подпомагат естествения растеж на децата.

 

 

Тийнейджърите, които активно спортуват, трябва да приемат достатъчно въглехидрати, за да имат сила и енергия по време на тренировката. Когато човек спортува, тялото му преминава в режим на кардио и гори до 85% от калории от въглехидрати, които се преобразуват в енергия, а останалите 15% са от мазнините.

 

Всеки има индивидуален организъм и тялото най-добре знае от каква и колко храна има нужда. Активно спортуващите момчета трябва да приемат около 33% повече калории от спортуващите девойки.

 

Децата, които тепърва навлизат в пубертета, се нуждаят от малко калории в сравнение с 16-17-годишните тийнейджъри.

 

Когато човек се храни правилно, той има достатъчно енергия, за да спортува активно и качествено. За да имате добра памет и да не ви се налага да четете един и същи урок по няколко пъти, набавяйте си достатъчно количество омега-3 мастни киселини, които ще подпомогнат дейността на мозъка.

 

За организма е най-добре да получава храна често и по малко. Хубаво е да минат поне 3 часа след ядене, преди да отидете на тренировка, за да може стомахът ви да е преработил храната. Ако искате да се отървете от някой друг излишен килограм, изчакайте около час след края на тренировката, за да хапнете нещо. В този период се лепят най-лесно мазнини.

 

При някои спортове се изисква голямо количество енергия. Затова сами преценете какъв режим на хранене е подходящ за вас. За футболистите, например, е препоръчително да консумират повече протеини и въглехидрати.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
ElMatador
преди 11 години

За да станеш успял спортист наистина трябва да се наблегне на начина на хранене . Аз лично играя футбол и много внимавам какво ям. Приемането на повече мляко и месо ми доставя доста енергия която ми е нужна и не бих си набавил от пържени картофи например .

kinkygirl
преди 11 години

Малко не съм съгласна с мението на marti_marto лично аз съм спортиска от години и ми вървят и ученето и спорта,така че изцяло зависи как ще си съчетаеш 2те неща..относно темата: Храненето е най-важно и ако се съчетава със спортуване е още по-добре,стига да се храниш здравословно а не да висиш по цял ден във Фастфууда.. : )

marti_marto
преди 11 години

Тийнейджърите, които активно спортуват обикновено забравят да четат книжки и учебници.

TheManTheLegend
преди 11 години

Поредната *** тема. Хора по-добре не поствайте теми самосе излагате!

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия