Липсата на сън води до натрупване на излишни килограми

2012-06-20 17:33:00
Липсата на сън води до натрупване на излишни килограми
Снимка: sxc.hu

Липсата на сън може да доведе до натрупването на излишни килограми, твърдят учени от Чикагския университет, цитирани от sciencedaily.com.

 

За да стигнат до това заключение, специалистите провели експеримент с участието на 25 мъже и жени с нормално тегло. Всички те били наблюдавани в продължение на няколко нощи, като сънят им варирал между 4 и 9 часа.

 

 

Оказало се, че колкото по-малко спят участниците в експеримента, толкова повече и по-вредни храни поглъщат по време на активната си част от деня. Това явление се дължи главно на една причини – липсата на достатъчно сън влияе върху секрецията на хормоните грелин и лептин, първият от които отговаря за повишаването на апетита, а вторият – за изпращането на сигнали до мозъка, че организмът е сит.

 

Учените установили, че спането в продължение на по-малко от шест часа на денонощие сериозно застрашава хората от натрупването на излишни килограми. Този риск е най-висок при децата и юношите, при които е открита най-силна зависимост между съня и теглото.

 

Наред с опасността от затлъстяване, недостатъчното спане носи и редица други рискове за здравето. Известно е, че недоспиването може да допринесе за появата на сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и диабет.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
scrooper
преди 12 години

липсата на килограми води до сън... от слабост :рЗнаем ги тези неща :)


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия