Как да се предпазим от комарите?

2012-06-15 20:13:00
Как да се предпазим от комарите?
Снимка: sxc.hu

Макар и на пръв поглед безобидно, ухапването от комар може да доведе до редица тежки и опасни заболявания, сред които нилска треска и малария. Разбира се, заразяването с подобни болести става само чрез ухапване от насекоми, преносители на вируса. За щастие, подобни случаи се наблюдават рядко, особено по нашите ширини. Въпреки това обаче, ухапването от комар винаги води до неприятен сърбеж, подуване и зачервяване на мястото. Ето защо е хубаво да знаете как можете да се предпазите от него.

 

...:: Доказано е, че определени неща са в състояние да привлекат хапещите насекоми към вас. Това са: ::...

 

Черните дрехи

Зрението на комарите им помага да открояват тъмните предмети. Ето защо те се чувстват силно привлечени от хора, носещи черни дрехи.

 

 

Въглеродният диоксид

След като спортувате, започвате да отделяте по-голямо количество въглероден диоксид. Това привлича хапещите насекоми. Запалената свещ или пък лагерният огън също са притегателно средство за комарите.

 

Млечната киселина

Млечната киселина, която се образува в организма след тренировка, също е сред привлекателните за кръвопийците неща. Нейното ниво се повишава и след консумацията на определени храни – такива с високо съдържание на сол или пък калий.

 

Флоралните и плодовите аромати

Парфюмите и други козметични средства, притежаващи флорални или плодови аромати, са истински магнит за комарите. Поне през лятото ги избягвайте или не прекалявайте с количеството, което използвате от тях.

 

Потта

Потта е сред най-привлекателните за хапещите насекоми неща. Те се чувстват силно привлечени не само от химичните вещества, съдържащи се в нея, но и от влажността на въздуха, която се образува около тялото, когато човек е потен.

 

 

..:: А какво отблъсква комарите? ::...


В момента на пазара се предлагат най-различни кремове, спрейове, лосиони и дори електрически устройства за отблъскване на комарите. Ефективността на голяма част от тях е сравнително висока. Същевременно съществуват и някои естествени „врагове” на хапещите насекоми. Сред тях са рициновото масло, маслото от лимонена трева, кедър, розмарин, канела, карамфил и мента. 

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
scrooper
преди 12 години

Нулева кръвна група :(


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия