С миризливи чорапи срещу комарите

Учени от здравния институт в Танзания установиха, че комарите се чувстват много по-силно привлечени от миризмата на мръсните чорапи, отколкото от спящия в близост до тях човек. За да стигнат до това заключение, специалистите провели експеримент

2011-07-13 14:25:38
С миризливи чорапи срещу комарите
Учени от здравния институт в Танзания установиха, че комарите се чувстват много по-силно привлечени от миризмата на мръсните чорапи, отколкото от спящия в близост до тях човек.

За да стигнат до това заключение, специалистите провели експеримент с две малки къщички. В едната от тях спял човек, а в другата били захвърлени миризливите му чорапи.

За огромна изненада на всички, в къщата с чорапите се събрали четири пъти повече комари, отколкото в постройката, в която имало човек.

След направеното откритие здравният институт в Танзания е бил спонсориран с над 775 хил. долара, предназначени за разработването на ефективна защита срещу насекомите кръвопийци.

Предстои да бъдат създадени специални инсталации, излъчващи така притегателната за комарите миризма, които ще бъдат поставяни пред къщите на хората. Здравните власти в източноафриканската държава се надяват, че това ще доведе до драстично спадане на заболеваемостта от малария.
Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия