Хапвайте банани преди и по време на тренировка

2012-06-10 13:43:00
Хапвайте банани преди и по време на тренировка
Снимка: sxc.hu

Бананите са перфектният източник на енергия преди и по време на тренировка, твърдят учени от университета в Северна Каролина, цитирани от onegreenplanet.org.

 

Оказва се, че вкусният плод има редица предимства пред енергийните напитки, които спортистите често използват, за да се подсилят.

 

 

За да стигнат до това заключение, учените провели експеримент с участието на две групи велосипедисти, които трябвало да изминат разстоянието от 75 км. в рамките на 2,5-3 часа. Представителите на едната група консумирали само енергийни напитки преди и по време на експеримента, докато другите заложили на бананите.

 

В крайна сметка не била открита съществена разлика между издръжливостта на участниците в двете групи. Тези, които консумирали банани, обаче, снабдили организма си с далеч по-здравословна комбинация от три вида естествени захари, калий, Витамин В6 и фибри – съставки, с които енергийните напитки не могат да се похвалят.

 

Освен това, резултатите от друго скорошно проучване, свързано с енергийните напитки, сочат, че честата им консумация води до разваляне на зъбите – още един признак, по който бананите определено са по-доброто решение. Не на последно място плодовете са и по-достъпни от енергийните напитки.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
scrooper
преди 11 години

По време на тренировка?!


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия