Кое е по-вредно - цигарите или марихуаната ?

2012-06-06 12:11:00
Кое е по-вредно - цигарите или марихуаната ?
Снимка: Reuters

Подценяват се рисковете за здравето, свързани с пушенето на канабис, предупреждават британски експерти.

 

Анкетно проучване сред 1000 възрастни установява, че 1/3 от хората погрешно смятат, че канабисът не вреди на здравето.

 

88% неправилно считат, че тютюневите цигари са по-вредни от марихуаната, а всъщност рискът от рак на белите дробове е 20 пъти по-висок. Според Британската белодробна фондация липсата на информираност е “тревожна“.

 

Последните цифри показват, че 30% от хората на възраст 16-59 години в Англия и Уелс са употребявали канабис поне веднъж през живота си.

 

 

Научно установена е връзката между пушенето на канабис и риска от туберкулоза, остър бронхит и рак на белия дроб, показва нов доклад на Британската белодробна фондация.

 

Изпушването на една цигара марихуана увеличава риска от развитие на рак на белия дроб, колкото цял пакет от 20 тютюневи цигари, предупреждават експерти.

 

Марихуаната увеличава и опасността от развитие на психично-здравни проблеми, като шизофрения.

 

Част от причината експертите си обясняват с това, че хората пушат канабис с по-дълбоки дръпвания и ги задържат по-дълго, отколкото при употребата на тютюневи цигари.

 

Така с пушенето на марихуана човек вдишва 4 пъти повече катран и 5 пъти повече въглероден оксид, отколкото с обикновена цигара.

 

Още здравни новини четете в Puls.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Анонимен
преди 11 години

Самото пушене е много вредно и няма голямо значение дали ще се пуши трева или тютюн. Но канабисът, за разлика от тютюна, не причинява стеснения на малките въздушни пътища в дробовете. :)А това, че 1 цигара с трева се равнява на 20 цигари с тютюн са пълни глупости. Повечето пушачи на марихуана пушат главите (съцветията), а не листата на растението. Главите съдържат само 33% катрани от тези в тютюна (или т.е. 1 грам тютюн се равнява на 3 грама трева по съдържание на катрани) а също така нито един случай на белодробен рак не е бил еднозначно свързан с употребата на марихуана. Ще помоля авторите следващият път да се информират по-добре преди да пуснат поредната статия срещу употребата на марихуана и в същото време защитавайки много по-вредни вещества като тютюн и никотин - активното вещество в тютюневия дим, което от много време е известно с високото си ниво на пристрастяване. Всъщност лекарите и фармаколозите не са стигнали до консенсус по въпроса кое причинява по-голяма зависимост - никотина или хероина.

berrynia
преди 12 години

марихуаната може не само да се пуши...


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия